Ako se Crna Gora okrene protiv tzv. Kosova...

Izvor: B92, 06.Dec.2023, 11:13

"Ako se Crna Gora okrene protiv tzv. Kosova..."

Potpredsednik Vlade Crne Gore Nik Đeljošaj ocenio u emisiji "Kalkso Pernime" da će Albanci izaći iz Vlade ukoliko se Crna Gora okrene protiv tzv. Kosova.

Đeljošaj je rekao da je podržao predlog da Andrija Mandić bude predsednik Skupštine iako Mandić ne priznaje nezavisnost tzv. Kosova.

"Ovde sam da poštujem dogovore i dovoljno mi je da će Crna Gora nastaviti da sarađuje sa svim državama koje je priznala. Sa Mandićem smo se dogovorili da ćemo, ako glasa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za našu vladu, glasati da on postane predsednik", objasnio je Đeljošaj.

On je dodao da ako Kosovu bude potreban glas Crne Gore, imaće ga.

"Crna Gora će podržati Kosovo u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, razgovarao sam i sa premijerom i on je potvrdio i rekao da ne mogu ni da pomislim na bilo šta drugo. Ali, ako se kojim slučajem Crna Gora okrene protiv Kosova, neću biti potpredsednik Vlade i svi Albanci neće biti deo vlade", rekao je Đeljošaj.

Na pitanje da li bi Mandić pristao da se sastane sa predsednikom Skupštine Kosova Glaukom Konjufcom ako bi ga on posetio, Đeljošaj smatra da bi.

"Mandić bi se sastao sa njim, ako Konjufca dođe u Crnu Goru. Mislim da bi trebalo da se sastane sa predsednikom Skupštine Crne Gore", rekao je Đeljošaj.

On je naglasio da u trenutnom sastavu crnogorske Skupštine, 11 poslanika ima svoj stav kao i svaki Srbin da je tzv. Kosovo deo rezolucije 1244, ali mislim da i sami znaju kuda ovo pitanje vodi.

Đeljošaj kaže da mu Aljbin Kurti nije čestitao izbor za potpredsednika Vlade Crne Gore, ali da ne zna razloge za takvu odluku premijera tzv. Kosova.

"Aljbin Kurti mi nije čestitao ni dok sam bio predsednik opštine Tuzi. Iako znam Kurtija, imam komunikaciju sa njim, imali smo saradnju i pre nego što je postao premijer. Podržao sam ga, tražio je da ga podržim i ja sam ga podržao, ali kada sam izabran za načelnika opštine Tuzi nije mi čestitao, pa sam bio iznenađen, ali ne znam zašto je to tako", rekao je Đeljošaj.

Ipak, dodao je da ga je Kurti primio pre nekoliko meseci u svom kabinetu. "On me je dočekao kada sam ga posetio kao predsednik opštine Tuzi, razgovarali smo o saradnji", rekao je Đeljošaj.

Potpredsednik Vlade Crne Gore se, međutim, setio i slučaja kad je tokom pandemije zatražio pomoć od Kurtija, ali mu on nije odgovorio.

"Imali smo blokadu sredstava opštine od Vlade Crne Gore i tražio sam pomoć od Kosova, ali mi nisu odgovorili. Ni da ni ne, obratio sam se Aljbinu. Isto sam uradio i sa Vladom Albanije, ali ni tu nisam dobio odgovor", rekao je.

"Isti zahtev sam uputio i Vladi Albanije kada sam bio predsednik Tuzi, ali ni oni nisu odgovorili. To su pominjale čak i partijske strukture kada su odlučivale da uđu u vladu. Ja imam glavni teret. Rekli su mi da sam jednoglasno uvršten u vladu iz svoje stranke i to su mi napomenuli, rekli su mi predsedniče, da li se sećate kada nam je vlast blokirala finansijska sredstva, nemam sredstava ni za plate, obratili ste se zahtevom Vladi Kosova i Albanije, ali niste dobili odgovor", kaže potpredsednik Vlade Crne Gore i bivši predsednik opštine Tuzi.

On je dodao da u Vladi Crne Gore nema proruske stranke, takođe, prema njegovim rečima, ova država nikada neće raditi protiv interesa tzv. Kosova.

"Ministri, zamenici ministara pripadaju evroatlantskim partijama. Tačno je da su ovu vladu glasale te proruske stranke i da su dobili mesto predsednika skupštine", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.