Izvor: Radio 021, 18.Jan.2021, 13:21

Akademik Tibor Varadi: Kosovo se jeste bespravno otcepilo, ali trenutno nije deo Srbije

Profesor međunarodnog prava i akademik Tibor Varadi izjavio je danas da se Kosovo jeste bespravno otcepilo, suprotno međunarodnom pravu, ali da isto tako ono trenutno nije deo Srbije, niti srpska administracija na Kosovu ima ovlašćenja.

Povodom izjave predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimira Kostića da Kosovo nije ni de facto ni de jure deo Srbije, Varadi je za N1 pojasnio da je Kostić rekao da "Kosovo u ovom času faktički nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << naše i da bi trebalo krenuti od te činjenice i nešto učiniti".

"Živimo u doba kada su jako potrebni neprijatelji, jer mnogo je lakše dokazati da je neko na pravoj strani ako ima nekog neprijatelja. Na Kosovu postoje veoma krupni problemi, Srbi na Kosovu, njihova prava i kulturni identitet - bilo bi potrebno tu nešto učiniti, ali nije lako. Ali reći za nekog da je izdajica je vrlo lako, mnogo jednostavnije nego nešto učiniti za Srbe na Kosovu", istakao je Varadi.

Varadi je rekao da lično misli da se Kosovo bespravno otcepilo, to je suprotno međunarodnom pravu, ali da je isto tako teško sporiti da Kosovo trenutno nije deo Srbije, jer se "srpsko zakonodavstvo ne širi na Kosovo, srpski sudovi nemaju ovlašćenja na Kosovu, srpska administracija nema ovlašćenja tamo".

On je naveo da su "nespojive retoričke figure" koje neki zastupaju  - "da je otcepljenje Kosova suprotno međunarodnom pravu, a da ćemo ga istovremeno sačuvati", dodaši da se ne može sačuvati ono što je oteto.

Prema njegovim rečima, i Kostić i SANU čine dosta povodom Kosova - organizuju rasprave tamo, čine dosta povodom spomenika na Kosovu, što je teže nego reći "'ne dajemo Kosovo', a ne dajemo nešto za šta tvrdimo da je oteto".

"Trebalo bi nekako da pođemo od istine. Ona može biti bolna i nepravedna, ali treba od nje da pođemo i učinimo nešto, a ima se šta učiniti, srpski živalj na Kosovu zaslužuje brigu", poručio je Varadi.

Na pitanje da li je moguće da Kostić, kako su na protestu u nedelju tražili neki građani, bude smenjen sa čela Akademije, Varadi je rekao da "ne veruje da tu postoji neka ozbiljna opasnost, a još manje razlog za Kostićevu smenu".

Na pitanje da li članovi Akademije podržavaju Kostića, on je podsetio da je na poslednjim izborima Kostić bio suočen sa pretnjama o smeni, a izabran je velikom većinom.

"Mislim da unutar SANU postoji većina na strani razuma, i čini mi se da bi trebalo da se okrenemo ka rešavanju stvarnih problema, umesto suočavanja sa lažnim neprijateljima", smatra Varadi.

Na pitanje zašto se SANU ne oglasi i javno podrži Kostića, Varadi je rekao da "to nije lako pitanje" i da je pitanje koje su lažne vesti dovoljno ozbiljne da bi trebalo na njih reagovati.

"Ako je reč o tome da li da se stane iza Kostićevog stava o Kosovu, treba ipak ostaviti prostora ličnim stavovima. Ne bi bilo dobro ako bi Akademija o svim tim pitanjima imala stav kao Akademija. O tome šta je stvarnost na Kosovu možda bi imalo smisla organizovati okrugli sto ili naučni skup - to bi bilo bliže ulozi Akademije", smatra Varadi.

On je ukazao da je "ovde bolje dati šansu za dijalog, jer se na taj način više pruža prostora različitim mišljenjima", kao i da je dijalog način da se napravi iskorak iz fraza, ali da je teško reći koliko je u ovom trenutku dijalog realan.

"Ovde smo suočeni sa složenim, teškim, sudbonosnim pitanjima. Teško je doći do rešenja ako ne krenemo od stvarnosti, a šta je stvarnost to nije uvek lako videti, o tome treba razgovarati, potreban je dijalog i otvoren pristup, iskorak iz fraza ka stvarnosti", rekao je Varadi i dodao da SANU u svemu tome ne bi trebalo da bude baš neposredno i direktno na poprištu politike.

"SANU treba da drži distancu od politike, i to je mislim moguće", smatra Varadi.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.