Ahmeti: Tači preko Ustavnog suda pokušava da zaobiđe Skupštinu

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Sep.2018, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ahmeti: Tači preko Ustavnog suda pokušava da zaobiđe Skupštinu

Predsednik Socijaldemokratske partije Kosova (SDP) Špend Ahmeti ocenio je da je Kosovo parlamentarna država i da predsednik nema prava da potpisuje međunarodne sporazume, a da je eventualni sporazum o normalizaciji odnosa dve zemlje potrebno da ratifikuje Skupština Kosova.

Ahmeti je na Fejsbuku napisao da je cilj zahteva predsednika Kosova Hašima Tačija u vezi sa pitanjem koje je dostavio Ustavnom sudu o tome ko >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << može da potpisuje međunarodne sporazume da Ustavni sud nekom interpretacijom stavi van snage jasne ustavne odredbe.

"Predsednik je ovlašćen da potpisuje međunarodne sporazume, ali ne ove prirode. Ustav je odredio koje sporazume ratifikuje Skupština sa dve trećine glasova svih poslanika", napisao je Ahmeti.

U slučaju sporazuma sa Srbijom, po njegovoj oceni, ne radi se o međunarodnom sporazumu koji stupa na snagu samo potpisom predsednika, već je potrebno da za sporazum glasaju dve trećine poslanika.

"Republika Kosovo onako kako je to utvrđeno Ustavom, demokratska je i parlamentarna država i postoji podela vlasti o određenim pitanjima. U konkretnom slučaju Skupština Kosova sa dve trećine poslanika ratifikuje međunarodne sporazume o teritoriji, miru, savezima, političkim i vojnim pitanjima, o osnovnim pravima i slobodama, učlanjenju Kosova u međunarodne organizacije i o preuzimanju finansijskih obaveza", napisao je Ahmeti.

Predsednik Tači je od Ustavnog suda Kosova zatražio mišljenje o članu 18 Ustava Kosova koji se odnosi na ratifikaciju međunarodnih sporazuma, za šta je potrebna dvotrećinska većina Skupštine Kosova.

Ustavni sud je predsedniku i poslanicima Skupštine Kosova dostavio zahtev da se izjasne o pitanju koje je postavio kosovski predsednik.

U članu 18 Ustava Kosova stoji da Skupština Kosova glasovima dve trećine poslanika ratifikuje međunarodne sporazume, posebno o teritoriji, miru, savezništvu, političkim i vojnim pitanjima i o zaduživanju u inostranstvu.

Tači je pitao Ustavni sud Kosova da li se smatraju ratifikovanim međunarodni sporazumi koje potpisuje predsednik bez slanja na ratifikaciju Skupštini Kosova.

Kosovski predsednik je kao primer naveo razmenu pisama o produženju mandata Euleksu koji je ostvaren samo razmenom pisama predsednika Kosova i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, bez potrebe da se to ratifikuje u Skupštini Kosova.

U političkim krugovima i među analitičarima na Kosovu ovaj potez predsednika ocenjuje se kao pokušaj stavljanja skupštine van procesa ratifikacije eventualnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom zbog ideja o razmeni teritorija, redefinisanju ili korekciji granica protiv koje su ne samo opozicione već i stranke na vlasti.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.