Advokat: Pritvoreni Srbi su dobro

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2012, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokat: Pritvoreni Srbi su dobro

GRAČANICA -

Advokat jednog od petorice Srba koje je u subotu uhapsila Policija Kosova, naveo je da su oni u prostorijama odvojenim od albanskih pritvorenika i da će ih uskoro verovatno posetiti porodice.

Advokat Dejan Vasić, koji brani Zlatka Denića, rekao je za agenciju Beta da porodice još čekaju specijalne propusnice koje su preduslov da posete pritvorene i deo uobičajene procedure na Kosovu.

Prema rečima branioca, pet pritvorenih radnika MUP-a Srbije smešteni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su u okružne zatvore u Prištini i Gnjilanu, u prostorijama odvojenim od albanskih pritvorenika, sa ispunjenim elementarnim uslovima za život.

"Nisam još bio u prilici da nasamo razgovaram sa Zlatkom Denićem koga zastupam, a na osnovu onoga što sam video prilikom saslušanja mogu da kažem da na pritvorenim Srbima nisu vidljive povrede", kazao je Vasić.

Komentarišući izjavu supruge jednog od privedenih, Ivane Matropazarević da je njen suprug sa saslušanja u Prištini izveden bos do policijskog automobila koji ga je odvezao u zatvor, advokat je kazao da u pritvorskim jedinicama na Kosovu važi poseban režim, tako da pritvoreni u njima imaju posebne uniforme i sigurno su obuveni.

"Istraga koju vodi Specijalno tužilaštvo Kosova je zatvorena za javnost i ne mogu da kažem više detalja o tome. Prilikom hapšenja petorice Srba sa područja Gnjilana zaplenjeno je više mobilnih telefona, kompjutera, videćemo da li će tužilaštvo nakon isteka pritvora tražiti da se protiv petorice Srba podigne optužnica ili ne", rekao je Vasić.

"Napad na pravni poredak Kosova"

Specijalne jedinice Kosovske policije ROSU uhapsile su u subotu 25. februara Zlatka Denića, Gorana Matropazarevića, Nikolu Trajkovića i Dragana Stojkovića, koji su u policijskoj upravi Gnjilane izmeštenoj u Vranje radili na izdavanju pasoša i vozačkih dozvola.

Oni se terete za "napad na pravni poredak Kosova i ometanje policije u vršenju službene dužnosti".

Njima, kao i uhapšenom matičaru u srpskoj opštini Gnjilane Mladenu Dimitrijeviću, sudija Euleksa juče je odredio pritvor do 30 dana.

Vlasnik prodavnice Trajan Denić, koji je u subotu takođe uhapšen pod istom optužbom, juče je pušten iz pritvora.

Slučaj je preuzela misija EU na Kosovu.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić negirao je da pripadnici MUP-a deluju na Kosovu i kazao da uhapšeni žive na Kosovu, ali da rade u Vranju.

Dačić je kazao da je cilj hapšenja da se skrene pažnja sa dogovora o regionalnom predstavljanju Prištine i najavio recipročne mere ako se situacija ne razjasni.

U sredu protest Srba u Gračanici

Srbi u Gračanici će u sredu održati protest zbog hapšenja šest Srba u opštini Gnjilane, najavila je predsednica nevladine organizacije "Evropski pokret Srba" na Kosovu i Metohiji Rada Trajković.

Trajković je agenciji Beta rekla da će protest biti održan i zbog preterane upotrebe sile kosovske policije prilikom hapšenja Srba u Gnjilanu.

"Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije ROSU upotrebili su prekomernu silu nad civilima, posebno nad decom i starima", rekla je ona.

Misija Euleksa je danas saopštila da je njen sudija odredio pritvor od 30 dana za petoricu Srba uhapšenih u Gnjilanu, dok je jedan oslobođen.

Osumnjičeni se nazivaju navodnim pripadnicima MUP-a Srbije koji se terete za nezakonit pritisak na građane Parteša da ne priznaju kosovske institucije.

Očevici su agenciji Beta rekli da su uhapšeni Zlatko Denić i Goran Matropazarević iz Pasjana, Nikola Trajković iz Parteša i Dragan Stojković iz Budrige, koji su u policijskoj upravi Gnjilane izmeštenoj u Vranje radili na izdavanju pasoša i vozačkih dozvola.

Uhapšeni su i Mladen Dimitrijević iz Pasjana, zaposlen kao matičar u srpskoj opštini Gnjilane, koja je od 1999. godine izmeštena u obližnje srpsko selo Šilovo, kao i Trajan Denić, vlasnik prodavnice u selu Gornje Kusce.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Advokat tvrdi da su pritvoreni Srbi dobro

Izvor: Glas javnosti, 28.Feb.2012

GNJILANE - Advokat jednog od petorice Srba koje je u subotu uhapsila..Policija Kosova, naveo je da su oni u prostorijama odvojenim od..albanskih pritvorenika i da će ih uskoro verovatno posetiti porodice...Advokat Dejan Vasić, koji brani Zlatka Denića, rekao je da porodice još..čekaju specijalne...

Nastavak na Glas javnosti...

Pritvoreni Srbi dobro

Izvor: NaDlanu.com, 28.Feb.2012

GNJILANE, 28. februara 2012. (Beta) - Advokat jednog od petorice Srba koje je u subotu uhapsila Policija Kosova, naveo je da su oni u prostorijama odvojenim od albanskih pritvorenika i da će ih uskoro verovatno posetiti porodice... GNJILANE, 28. februara 2012. (Beta) - Advokat jednog od petorice Srba...

Nastavak na NaDlanu.com...

Srpske policajce kosovskoj policiji prijavio Srbin

Izvor: Politika, 28.Feb.2012

Petorica osumnjičenih za „napad na pravni poredak Kosova” pritvoreni u Gnjilanu i Prištini ..Advokat Dejan A. Vasić izjavio je juče Tanjugu da Srbima koji su uhapšeni u subotu u Kosovskom pomoravlju prete višegodišnje zatvorske kazne za krivična dela koja im se stavljaju na teret. Vasić...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.