AP: Upozorenja iz Beograda i tenzije na Balkanu uoči sednice u Prištini

Izvor: RTS, 13.Dec.2018, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AP: Upozorenja iz Beograda i tenzije na Balkanu uoči sednice u Prištini

Američka agencija "Asošiejted pres" ocenjuje da su na Balkanu porasle tenzije dan uoči najavljene sednice kosovskog parlamenta posvećene glasanju o formiranju vojske, ističući da Beograd danas upozorava da će taj potez ugroziti mir u regionu, koji još nosi ratne ožiljke.
AP navodi da se očekuje da će kosovski parlament sutra usvojiti zakon o tranformaciji postojećih bezbednosnih snaga od 4.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pripadnika u proširenu i lako naoružanu vojsku.

Agencija u izveštaju iz Beograda prenosi da je, posle razgovora sa šefom Misije UN na Kosovu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić opisao odluku Prištine kao novu provokativnu i jednostranu meru koja pojačava zabrinutost Beograda za budućnost Srba na Kosovu.
AP prenosi i da je Vučić poručio da će Srbija učiniti sve da sačuva mir i stabilnost, ali da je upozorio da će se situacija značajno pogoršati ako Priština sutra sprovede svoju odluku.
Tenzijama među Srbima uoči sutrašnjeg glasanja u kosovskom parlamentu, navodi se u tekstu, doprinele su vežbe Kosovskih bezbednosnih snaga na jugu, dok su snage za održavanje mira rasporedile konvoj borbenih vozila na severu Kosova.
AP ukazuje da kosovski Srbi raspoređivanje snaga za održavanje mira vide kao provokaciju, ali da Kfor to opisuje kao rutinsku vežbu.
U tom kontekstu, Asošijeted pres prenosi izjavu portparola Kfora Vinčenca Grasa, koji je rekao da je reč o redovnoj obuci i vežbi te da se trupe Kfora obučavaju kako bi se brzo rasporedile širom Kosova kako to i predviđa mandat Misije.
Graso je, prenosi američka agencija, umanjio značaj sutrašnjeg glasanja u kosovskom parlamentu.
"Šta god da sutra bude odlučeno, to neće promeniti situaciju za jedan dan", rekao je portparol Kfora.
AP prenosi i izjavu komandanta Kosovskih bezbednosnih snaga, generala Rahmana Rame, koji je rekao da ne bi trebalo da postoji strah od nove kosovske vojske, za koju tvrdi da neće biti "preteća snaga".
"Naš glavni cilj je da izgradimo snagu koja će biti multietnička, obuhvatna i koja će služiti svim građanima bez razlike", rekao je Rama američkoj agenciji.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

AP: Porasle tenzije na Balkanu uoči sjednice kosovskog parlamenta

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Dec.2018

BEOGRAD - Agencija Associated Press ocjenjuje da su na Balkanu porasle tenzije dan uoči najavljene sjednice kosovskog parlamenta posvećene glasanju o formiranju vojske, ističući da Beograd danas upozorava da će taj potez ugroziti mir u regionu, koji još nosi ratne ožiljke.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.