ANKETA: Da li ste iznenađeni pljačkom države?

Izvor: Mondo, 25.Sep.2012, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ANKETA: Da li ste iznenađeni pljačkom države?

Vest o pljačkanju srpskog budžeta mahinacijama pri izvozu na sever Kosova šokirala je javnost u ionako osiromašenoj Srbiji. Kakav je vaš stav o tome? Glasajte u našoj anketi.

Navode o "patriotskoj pljački" koje je otkrila ekipa serijala "Insajder" na B92 danas je potvrdio i premijer Srbije Ivica Dačić, najavljujući razračun sa "kosovskim profiterima".

Šteta nije mala - krijumčarenjem robe koja je bez naplate PDV-a fiktivno izvožena na sever Kosova navodno >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << za potrebe tamošnjeg srpskog stanovništva, a zatim plasirana južno od Ibra ili vraćana u Srbiju i prodavana na crno, srpski budžet je oštećen za oko 300 miliona evra, utvrdila je ekipa produkcije "Insajder".

Osnovni vid protivpravnog bogaćenja je, kako je utvrđeno, fiktivni izvoz robe koja je vraćana u centralnu Srbiju.

Koliko je ovaj posao bio razgranat svedoči statistika, prema kojoj je do 2005. godine 249 preduzeća iz centralne Srbije bilo prisutno na Kosovu, a danas ih je 1.683, što navodi na zaključak da su mnoge kompanije iz centralne Srbije otvarale ćerke firme na Kosovu kako bi same sebi izdavale potvrde o zapravo fiktivnom prometu robe.

Premijer Ivica Dačić poručuje da Vlada Srbije mora da učini sve da kriminalce spreči da u obavljanju ilegalnih radnji zloupotrebljavaju kosovski problem. On predlaže vraćanje poreza na dodatu vrednost na sve proizvode.

(MONDO/Foto: Ilustracija: Guliver/Getty Images)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.