ANALITIČARI: VOJSKA KOSOVA PRETNJA ZA BEZBEDNOST REGIONA

Izvor: Kurir, 16.Jan.2012, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ANALITIČARI: VOJSKA KOSOVA PRETNJA ZA BEZBEDNOST REGIONA

Kosovo, ako formira vojsku, može da predstavlja pretnju po bezbednost u regionu, jer vrlo dobro znamo da je to još teritorija sa ozbiljnom stopom kriminala, trgovinom narkoticima, ljudima, kaže Orhan Dragaš

BEOGRAD - Prerastanje Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u Vojsku Kosova, što za kraj godine najavljuju vlasti u Prištini, predstavljalo bi pretnju bezbednosti u regionu, ocenili su danas vojni analitičari.

"Kosovo, ako formira vojsku, može da >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << predstavlja pretnju po bezbednost u regionu, jer vrlo dobro znamo da je to još teritorija sa ozbiljnom stopom kriminala, trgovinom narkoticima, ljudima. Teško mi je da zamislim da će Kosovo imati svoju vojsku i svoje Ministarstvo odbrane", izjavio je Tanjugu direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš .

Prema njegovim rečima, problematičan je i finansijski aspekt transformacije, budući da Kosovo, kao teritorija koja nije ekonomski samoodrživa, ne može da finansira oružane snage, i to bi bilo moguće samo uz pomoć međunarodnih "sponzora". Vojni analitičar Aleksandar Radić takođe smatra da za realizaciju najave prištinskih vlasti u ovom trenutku ne postoji mogućnost jer bi to bio "otvoreni izazov bezbednosti samog Kosova".

Mogućnost da Kosovske bezbednosne snage postanu Vojska Kosova pobudila bi "sumnje u dobronemernost i otvorenost namera" NATO snaga, rekao je Radić. On je ocenio da konstituisanje Vojske Kosova ne bi zahtevalo drastične izmene sadašnje formacije, odnosno KBS, i da bi se ta transformacija svela na izgradnju izvršnih instanci i jačanje administrativnih kapaciteta.

Radić takođe ističe da bi bilo i politički i bezbednosno neprihvatljivo nazvati buduću formaciju Vojskom Kosova. Kako su naveli mediji u Prištini, kosovska vlada će tokom januara doneti odluku o promeni sektora bezbednosti i misije KBS, a Ministarstvo će imati na raspolaganju 11 meseci da koncipira novu misiju.

Prema rečima takozvanog kosovskog ministra za bezbednosne snage Agima Čekua, KBS će prerasti u vojsku u decembru ove godine, kada se očekuje, kako pišu mediji, da bude okončana "nadgledana nezavisnost", a martu naredne godine ta formacija bi trebalo da dobije operativne kapacitete. Kosovske bezbednosne snage su nastale iz Kosovskog zaštitnog korupusa, koji je zapravo nastao transformacijom nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.