AMERIČKI AMBASADOR ZAPRETIO KURTIJU: Ako nas ne poslušate, suočite se sa posledicama!

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Feb.2024, 15:14

AMERIČKI AMBASADOR ZAPRETIO KURTIJU: Ako nas ne poslušate, suočite se sa posledicama!

Džefri Hovenijer se nada da će se uskoro završiti proces oko izbora gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova i Metohije.

Džefri Hovenijer, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini, izneo je stav, da bi privremene kosovske institucije trebalo da odlože primenu uredbe Centralne banke, inače će se suočiti sa posledicama u kvalitetu partnerstva sa SAD.

Ambasador je u intervijuu za RTV21 izjavio da je po Ahtisarijevom planu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<  prihvaćeno pružanje finansijske pomoći srpskoj etničkoj zajednici na Kosovu i Metohiji.

- Nije se unapred radilo na utvrđivanju alternativnih načina da se omogući nastavak isplate sovijalnih davanja. To je ono što nas brine. Penzionerka, samohrana majka, neko ko je ranjiv, ko računa na te plate. Iznenađeni smo činjenicom da nije uložen nikakav napor unapred da se o ovome promisli i da se imaju strategije za ublažavanje ovog problema - rekao je Hovenijer.

Slaže se da Beograd ima potpuno pravo da finansira i ulaže u zdravstveni i obrazovni sistem svoje južne pokrajine, u skladu sa zakonom takozvane države Kosovo.

Takođe, smatra da podrška Prištine na putu ka Evropi podrazumeva izvršavanje obaveza koje su određene još u trenutku jednostranog proglašenja nezavisnosti, to jest, da će njihova samoprozvana država biti multietnička i demokratska.

- Nadamo se da će Vlada Kosova poslušati šta govorimo i prilagoditi se. Ukoliko Vlada odluči da ne uzme u obzir naše savete ili da nas sasluša, postoje jasne posledice po kvalitet našeg partnerstva. Kao što sam rekao i kao što je rečeno iz Vašingtona, to utiče na našu sposobnost da budemo efikasni zagovornici Kosova u međunarodnoj areni.  Mi to ne želimo. Želim da budem veoma efikasan zagovornik Kosova. Dakle, sve što mogu da kažem je stepen u kojem vlada ne bude partner u ovome, to će uticati na kvalitet našeg partnerstva - rekao je Hovenijer.

On je rekao da će SAD nastaviti da podržavaju Prištinu u vezi bezbednosnih snaga, ali i da će na to uticati koliko je partnerstvo jako.

- Očekujem da će Vlada Kosova raditi sa nama na poboljšanju i jačanju našeg  partnerstva - ponovo je istakao ambasador.

Džefri Hovenijer se nada da će se uskoro završiti proces oko izbora gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova i Metohije i ističe da je važno da građani imaju priliku da iskoriste svoje pravo glasa, kako bi bili odabrani predstavnici koje narod želi.

- Očekujemo od Vlade Kosova da ispuni obaveze koje je dala nama i Evropskoj uniji i da olakša ovaj proces. Znam da su peticije potpisane, postoje indicije da je više od 20 odsto upisanih birača sa pravom glasa potpisalo ove peticije, ali samo Centralna izborna komisija može to da potvrdi. Kada se to dogodi, vrlo je važno da vlasti učine sve što je moguće kako bi obezbedile da se sledeći korak dogodi bez odlaganja -  rekao je on, ali i dodao da je realnost da se sledeći korak desi u narednih 45 dana.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.