ALBANCI SE NE SMIRUJU! Priština najavila POPIS na severu pokrajine - EVO kakva opasnost preti SRBIMA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Maj.2023, 14:40

ALBANCI SE NE SMIRUJU! Priština najavila POPIS na severu pokrajine - EVO kakva opasnost preti SRBIMA!

Priština najavila popis stanovništva na severu Kosova.

Kosovska agencija za statistiku (ASK) je u fazi priprema za najveći nacionalni projekat, popis stanovništva, rekao je vd načelnika Ilir Beriša.

On je, međutim, naglasio da će popis stanovništva u severnom delu Kosova biti izazov za ovu agenciju.

Sve ovo sledi nakon ostavki predsednika četiri opštine, čime je onemogućeno formiranje opštinskih komisija koje po zakonu moraju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da budu aktivne šest meseci pre registracije.

Prema njegovim rečima, sada se očekuje izmena zakona kako bi se formirale komisije u ove četiri opštine.

- Sve naše aktivnosti, sve naše pripreme bile su usmerene na to da se izvrši registracija za celu teritoriju Kosova, ali sada, kako smo obavešteni, u četiri opštine Kosova u severnom delu, došlo je do ostavki gradonačelnika i bilo je neophodno sprovesti nove izbore.

Prema zakonu, rokovi za formiranje opštinskih popisnih komisija su šest meseci pre popisa stanovništva.

- Budući da su u tom periodu kada su formirane opštinske popisne komisije u drugim opštinama u još 38 opština, četiri severne opštine nisu bile u komisijama.

Očekujemo izmenu zakona jer je sada prošlo tih šest meseci i formiranje opštinskih komisija u četiri severne opštine - rekao je on za EO.

Prema njegovim rečima, potrebna je institucionalna i međunarodna "senzabilizacija" kako bi građani severa bili svesni da je registracija u njihovom najboljem interesu.

- Razumemo da je to izazov, ali uz jaču pažnju i podršku međunarodnih institucija na Kosovu, smatramo da je i u interesu građana koji žive na  tom delu da učestvuju u popisu stanovništva te da državna sredstva idu na pravo mesto i za potrebe onih jedinica (lokalne samouprave) u kojima živi stalno stanovništvo jer samo popis pokazuje realan broj stanovnika i socio-ekonomske uslove onih koji tamo žive.

- Vlada ima za cilj da sredstva za ove politike usmeri u određena naselja - rekao je on.

Beriša je rekao da je ova agencija u fazi priprema da raspiše različite tendere za ugovaranje kompanija koje će se baviti senzibilizacijom (podizanjem svesti) građana da se registruju, kao i preduzeća koja će se baviti i drugim delatnostima za usluge.

- Trenutno je Agencija za statistiku Kosova posvećena najvećem nacionalnom projektu za statistiku zemlje, projektu popisa stanovništva.

Veliki broj aktivnosti je već sproveden i u fazi smo priprema da raspišemo različite tendere za ugovaranje kompanija koje će se baviti podizanjem svesti, kao i kompanijama koje će se baviti i drugim uslužnim delatnostima.

Počeli smo sa kampanjama od prošle godine, ali će intenzitet kampanje podizanja svesti o učešću u popisu stanovništva biti veći kada se datum popisa približi da bude aktivniji - rekao je on.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.