ALBANCI LJUTI NA TRAMPA: On bi dozvolio masakr na Kosovu

Izvor: Telegraf.rs, 13.Okt.2016, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALBANCI LJUTI NA TRAMPA: On bi dozvolio masakr na Kosovu

Udarna vest danas kako u Srbiji tako i u regionu jeste da se kandidat za predsednika SAD-a Donald Tramp u intervjuu za magazin "Nedeljnik" izvinio Srbiji zbog bombardovanja 1999. godine. Albanski mediji su ovo informaciju dočekali sa nevericom i negodovanjem. U svojim naslovima koji uglavnom odišu netrpeljivošću, oni pozivaju na Trampov linč jer bi po njima on dozvolio masakr na Kosovu.

Međutim u njihovim tekstovima se isključivo prenosi Trampova izjava, dok se kritički >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << stav nigde ne može pročitati.

Naime, Albanci sa Kosova, zajedno sa svojim mentorima iz Tirane, bacili su sve karte na pobedu Hilari Klinton i ne štede novac za pomoć njenoj kampanji. Ukoliko Donald Tramp pobedi Hilari Klinton, to bilo novo razdoblje za Kosovo, koje je i došlo do tzv. nezavisnosti zahvaljujući Vašingtonu. Zato su ovi izbori za predsednika SAD od životne važnosti i za Kosovo, ali i za interese svih Albanaca u ovom regionu. Zato ne čudi što se Rama praktično uključio u predizbornu kampanju u SAD oštrim rečima koje uputio na račun Donalda Trampa.

- Tramp je sramota naše civilizacije, pretnja za položaj Amerike na svetskoj sceni i iskorišćava neobrazovanost da izazove opasno antimuslimansko raspoloženje među svojim sledbenicima - poručio je premijer Albanije.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da nema sumnje da bi Albancima na KiM bila velika razlika ukoliko pobedi Tramp, a ne Klintonova.

- Albanci bi sigurno loše dočekali Trampovu pobedu. Tramp generalno ne bi vodio politiku koja njima odgovara, plus njima sadašnja američka politika relativno odgovora. Ako bi pobedila Hilari Klinton, bilo bi im još bolje, ako bi pobedio Tramp, bilo bi znatno gore po njih. Znači, Hilari je za njih dobitak, a Tramp veliki gubitak u odnosu na ovo sadašnje stanje - poručio je Anđelković.

Na pitanje kako bi bilo nama da pobedi republikanski kandidat, on odgovara da bi nam bilo bolje. Politički analitičar Branko Radun smatra da bi Albanci bili u panici ako bi pobedio Tramp.

Foto: Tanjug / AP

- Albanski lobi je uložio ogroman novac u kampanju Hilari Klinton, a uz to, Klintonovi su povezani s arapskim svetom, koji lobira za Albance kao muslimansku braću. Trampovom pobedom izgubili bi najverovatnije svu tu podršku koja im je do sada omogućavala prilično udoban položaj u svetskoj politici. Albancima su sasvim sigurno prst u oko i žestoke Trampove izjave o muslimanima, kao i one da bi zabranio izgradnju džamija. S druge strane, Tramp je više na liniji politike Izraela, a pobedom Klintonove dobijemo povratak u devedesete, to jest politiku koja nam nije naklonjena - zaključuje Radun.

Da podsetimo na izvinjenje Donalda Trampa.

- Moram, pre svega, da vam kažem da je bombardovanje Srba, koji su bili naši saveznici u oba svetska rata, bila velika greška. Srbi su veoma dobri ljudi. Nažalost, Klintonova administracije nanela im je dosta zla, ali i čitavom Balkanu, od kojeg su napravili haos. I ranije sam se izvinjavao Srbima zbog američke, a posebno Klintonove, politike prema njima. Ojačaću našu vezu sa vladom u Beogradu. Kada preuzmem upravljanje zemljom, čitav kurs američke spoljne politike biće bolji nego što je sada - rekao je Tramp.

(Telegraf.rs)


Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.