ALBANCI GORI OD OSMANLIJA! U toku pokušaj najgore otimačine srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu: CILJ JE JASAN (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jan.2024, 11:26

ALBANCI GORI OD OSMANLIJA! U toku pokušaj najgore otimačine srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu: "CILJ JE JASAN" (VIDEO)

Srpski narod neće dati svoje svetinje!

Istoričar Marko Marković ocenio je, povodom teksta prištinske „Kohe“, u kojem se crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu predstavlja kao da je podignuta na „temeljima paganskog dardanskog svetilišta“, da je u pitanju još jedan vid zloupotrebe istorije u političke svrhe sa jasnim ciljem da se srpsko i hrišćansko kulturno naslađe predstavi kao albansko.

- U ovom slučaju jasan je napad na naše kulturno nasleđe >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sa dugoročnim ciljem, ako posmatramo sve ono što se dešavalo prethodnih meseci, a rekao bih čak i godina, nama stvara jednu jasnu sliku i jedan jasan cilj, ne samo albanske političke elite, već i stručne javnosti - rekao je Marković.

Iz Visokih Dečana su, reagujući na tekst Kohe, saopštili da ne postoje konkretni pisani dokazi "o bilo kakvim dardanskim etničkim crkvama" i da tekst pogrešno predstavlja istoriju crkve u Prizrenu, sa čim se slaže i Marković.

- Pozivam Albance koji tvrde suprotno, da pokažu pisane istorijske izvore koji potvrđuju njihove tvrdnje, da prikažu rezultate arheoloških istraživanja koja potvrđuju njihove tvrdnje, pa da na osnovu istorijskih izvora tumačimo prošlost ove hrišćanske bogomolje - rekao je Marković.

Marković podseća da ovo nije prvi pokušaj prekrajanja srpske istorije.

- Cilj je jasan, ono što su radili za vreme okupacije osmanlije, koje su, recimo, Bogorodicu Ljevišku pretvorile u džuma džamiju, narodski rečeno, zbog toga što su se tamo molitve islamskih vernika obavljale u petak, pa zbog toga džuma, odnosno petak džamija, danas oni gledaju da zloupotrebe taj izraz kao da je to nešto drugo, što uistinu nije, i cilj je jasan, da to versko kulturno nasleđe srpskog naroda prisvoje - rekao je Marković.

Izvor: Srbija Danas/Kosovo-online
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.