12 godina od napada kod Podujeva

Izvor: B92, 16.Feb.2013, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

12 godina od napada kod Podujeva

Beograd -- Navršava se 12 godina od napada na autobus "Niš ekspresa" kod Podujeva, u kojem je poginulo 12 Srba. Euleks spreman da obnovi istragu ukoliko bude novih dokaza.

Euleksove sudije su, ubrzo po dolasku na Kosovo, oslobodile Fljorima Ejupija, jedinog optuženog i osuđenog za slučaj "Niš ekspres". On je bio i jedini osumnjičeni za dizanje autobusa u vazduh. U Euleksu navode da su spremni da, ukoliko se pojave >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novi dokazi, obnove istragu.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević je ponovila za agenciju Beta da je Euleks spreman da obnovi istragu, ako bude novih dokaza.

"Važno je reći da istraga u svakom trenutku može biti ponovo otvorena ukoliko se pojave novi dokazi. Veoma je važno da počinioci budu privedeni pravdi i da porodice žrtava saznaju istinu", kazala je ona.

Gudeljević je podsetila da presuda može jedino da bude zasnovana na čvrstim dokazima, ali je sudsko veće u ispitivanju činjenica u toku krivičnog postupka ustanovilo da nema direktnih dokaza o Ejupijevom prisustvu na mestu zločina.

Euleks da obnovi istragu

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju zahteva od Euleksa obnavljanje istrage u slučaju napada na autobus "Niš ekspresa" u selu Livadice kod Podujeva. "Po ko zna koji put podsećamo međunarodnu zajednicu da nekažnjeni zločini rađaju nove", ističe se u saopštenju.

"Pošto je pregledao zapisnik, saslušao argumente odbrane i javnog tužioca i analizirao zakone, Vrhovni sud Kosova je marta 2009. godine Ejupija oslobodio optužbi", rekla je ona.

Eksplozijom mine na magistralnom putu 16. februara 2001. godine dignut je u vazduh prvi autobus iz konvoja kojima su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije u pratnji Kfora, išli u Gračanicu, na Zadušnice.

U napadu je odmah poginulo 10 osoba, a još dve su potom umrle od povreda. Najmlađi od njih, Danilo Cokić, imao je dve godine.

Vrhovni sud Kosova je, u drugostepenom postupku marta 2009. godine, zbog "nedostatka dokaza" oslobodio Fljorima Ejupija, osuđenog na 40 godina zatvora.

Poginuli su Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić.

"Nama porodici sve se izokrenulo za 360 stepeni, ni onda ni sada, ni nakon sledećih 12 godina nama ništa neće biti isto. Jedino se nije promenilo što se za ovih 12 godina krivac nije našao, što je nama tuga i dalje ista kao i pre 12 godina. Sa ovim ćemo morati da živimo kao što smo i dosad živeli, da obeležavamo ovaj dan parastosom i da se sećamo kao što kaže narod, drugo ništa", rekla je Jelena Dragović, sestra ubijene Mirjane.

Advokat porodica poginulih putnika Živojin Jokanović je kazao agenciji Beta da istraga za napad na autobus u Livadicama nije zatvorena, jer takvi slučajevi ne zastarevaju.

Jokanović je dodao da je Fljorim Ejupi, koga je sudsko veće Euleksa oslobodilo optužbe za podmetanje eksploziva pod autobus, samo jedan, i to "poslednji pion" u napadu i da ih je sigurno bilo više.

Prema njegovim rečima, nadležni organi na Kosovu ne čine ni ono što je po logici stvari moguće i taj slučaj, kao i mnoge druge predaju vremenu zaborava.

"Moramo izvršiti ozbiljniji pritisak svih struktura i snaga na međunarodnu zajednicu da se taj i ostali slučajevi ubistva Srba reše", rekao je Jokanović i dodao "sve su istrage stale, niko neće ništa da radi".

Sudsko veće međunarodnih sudija UNMIK-a je 2008. godine Ejupija proglasilo krivim za podmetanje eksploziva i tada je osuđen na 40 godina zatvora.

Nisu nađeni počinioci najvećih zločina nad Srbima po dolasku međunarodnih snaga na Kosovo - ubistva dece u Goraždevcu, 14 žetelaca u Starom Gackom i porodice Stolić u Obliću.
Pogledaj vesti o: Eulex

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.