10. maja kompromis Srba sa severa KiM

Izvor: Vesti-online.com, 06.Maj.2013, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

10. maja kompromis Srba sa severa KiM

Samim odustajanjem od referenduma Srbi sa severa Kosova i Metohije su najavili mogućnost kompromisa. Dakle, referenduma neće biti, a biće 10. maja miting u Beogradu i pretpostavljam da će to biti prilika gde će se saopštiti ta kompromisna varijanta, i da će toga prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić otići na sever Kosova i Metohije, izjavio je direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

Janjić je u intervjuu za “Dnevnik” istakao da Srbi sa severa KiM ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << mogu da podrže briselski sporazum, ali da postoje drugi načini da utiču na taj dogovor.

  Dušan Janjić

 

''Srbi sa svera KiM ne mogu podržati briselski sporazum, ali mogu Vladu Srbije i uključiti se preko te podrške u njegovu primenu. To faktički znači da bi se u implementacionom timu, za stvari koje se tiču severa, trebalo da se nađu predstavnici Srba tog dela KiM. Koji su to predstavnici – stvar je dogovora između njih, i s Vladom, a mislim da će biti napravljeno neko koordinaciono telo, s obzirom na to da vlast ni u jednoj opštini nije izabrana ni po pravilima Srbije, ni po pravilima Kosova. Zapravo, još ona bivša vlada nije izvršila obećanje koje je Boris Tadić, tada s mesta šefa države, dao međunarodnoj zajednici – da će imanovati privremena veća. Svima njima, i na centralnom i na severnom KiM, mandati su istekli prošle godine, kada su u Srbiji bili održani lokalni izbori a tamo ne, tako da oni imaju problem legaliteta, ali imaju nespornu legitimnost kroz podršku građana severa Kosova. Njihovo učešće u timu za pripremu implementacije biće, pre svega, za pripremu izbora, koji bi trebalo da se dogode do kraja godine i na severu. Tu bi oni bili zajedno s predstavnicima Vlade Srbije, kosovske vlade, i pod koordinacijom predstavnika EU. To su detalji koji tek treba da se rasprave u narednom susretu premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija, koji će takođe biti pre 10. maja'', kazao je Janjić.

 

Koliki je značaj takvog kompromisa koji očekujete?

– Veoma je važan jer primena protivno volji većine građana nije nemoguća, ali je teška. Drugo, ona i dalje nosi konfrontacije i rizike, pre svega da u toj konfrontaciji bude ugrožen i ugled Vlade u Beogradu, koja očito nije na vreme obezbedila saglasnost sa severom. Naravno, tu je bilo i strančarenja, ali i to ide na odgovornost vladajućih stranka, što nisu uspele da marginalizaciju DŠ-a, izvršenu prošle godine, održe, već se on obnovio i nekako nametnuo kao onaj ko predvodi, artikuliše nezadovoljstvo Srba sa severa KiM. Drugo, to su ljudi koji treba da žive u tom režimu. Ako se oni ne pitaju, sasvim je realno da bi se čak i desetine hiljada njih moglo iseliti, a nova izbeglička kriza nije nešto što ikome odgovara u ovoj situaciji, a pogotovo ne vlastima u Beogradu. I naravno, treće je ta stalna političko-bezbednosna tenzija na liniji severa, i unutar srpskog korpusa naravno da jača pozicije Prištine. Postizanje dogovora u zajedničkom pripremanju izbora onemogućava scenario kosovske vlade da jednostavno 15. septembra raspiše izbore, i da onda ona zapravo imenuje privremene vlasti po opštinama u kojima ne izađe dovoljan broj birača. To bi bilo potpuno u skladu sa stavovima međunarodne zajednice, ali bi to za Srbe bilo nametanje nove realnosti u kojoj gube i oni i Beograd. Mislim, dakle, da su svi svesni dve stvari: da Srbi, ukoliko ne sarađuju s Beogradom, imaju manje šanse nego sada, da je sporazum za njih potpuno nova realnost, nepoznato, i da im i u tom smislu treba saradnja s Vladom Srbije, ali i sa Srbima na jugu. Neslogom bi Srbi sa severa otvorili mogućnost za ono što najmanje žele: da im Priština nametne uslove života.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.