EKSPLOZIJA ODJEKNULA DORĆOLOM: Kinezi aktivirali pirotehničku napravu u centru Beograda, ovo je razlog (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Feb.2021, 21:56

EKSPLOZIJA ODJEKNULA DORĆOLOM: Kinezi aktivirali pirotehničku napravu u centru Beograda, ovo je razlog (FOTO/VIDEO)

Nije bilo razloga za strah, nego za slavlje. Slavila se Kineska Nova godina koja je dočekana spektakularnim vatrometom na Sava promenadi

Jake eksplozije prolomile su se centrom grada danas popodne zbog čega su se uplašili mnogi stanovnici na Dorćolu i Vračaru. Ispostavilo se da nije bilo razloga za strah, nego za slavlje. Slavila se Kineska Nova godina koja je dočekana spektakularnim, ali i bučnom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vatrometom na Sava promenadi.

Da čovek ima samo dva urođena straha: od gubitka tla i zvuka videlo se i danas tačno u 17 sati pošto su građani instiktivno reagovali na seriju eksplozija koja je u centar grada stigla iz nepoznatog pravca. Svoj strah podelili su i na internetu.

- Kakve se ovo ekplozije čuju u centru grada? Kao da nisu mnogo daleko. Deluje vrlo blizu. Već par minuta traju – napisao stanovnik Dorćola.

Sličnu dilemu imala je i jedna devojka iz druge opštine u centru grada.

- Ok, kakve su ovo eksplozije na Vračaru – zapitala se i ona.

Po svemu sudeći zvuk se znatno duže širi od svetlosti pa uplašeni žitelji nisu mogli da uoče razloge buke ni pogledom u nebo.

Da žive bliže Sava promenadi videli bi vatromet kojim je otvoren tradicionalni Kineski vestival svetla i dočekana Kineska Nova godina. Za Kineze u Srbiji Nova godina je počela tačno u 17 sati.

Inače, sličan vatromet je upriličen i u Novom Sadu u Limanskom parku, ali nije poznato da li je uplašio i meštane ovog grada.

Festival će trajati do 25. februara, uz obaezno poštovanje epidemioloških mera.

Ulaz za posetioce festivala u oba grada je besplatan, a lampioni će se paliti svakog dana u 17 časova.

Inicijator i osnivač festivala je muzički umetnik Slobodan Trkulja, koji već duže vreme uživa veliku popularnost u Kini i radi na kulturnoj razmeni između naših dveju zemalja.

Nedavno je sa grupom Balkanopolis učestvovao u kineskom novogodišnjem programu, na Prolećnom festivalu kineske kulture koji se prenosio u 36 zemalja na 5 kontinenata i koji je gledalo milijardu ljudi.

U organizaciji "Kineskog festivala svetla", uz podršku Vlade Srbije, Grada Beograda i Grada Novog Sada, u Srbiji se održava treće izdanje tog festivala, uz atraktivnu instalaciju kineskih lampiona kojom će se zvanično proslaviti Kineska Nova godina u Srbiji.

- Srećan sam što smo i u ovo teško vreme uspeli da organizujemo festival i prikažemo čaroliju lampiona koji su zanimljivi svim generacijama - rekao je nedavno Trkulja najavljujući festival.

Svetlosni spektakl kreirala je jedna od vodećih svetskih kompanija za izradu umetničkih lampiona iz Zigonga, a njihove svetlosne instalacije uvešće publiku u čudesni svet mašte i svetla, koji će pođednako biti zanimljiv i najmlađima i starijima.

Poređenja radi, poput Kineza i Srbi u tuđini vole bučno da obeleže svoje tradicionalne praznike. Pogledajte, kako Srbi u SAD-u slave pravoslavni Božić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.