Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Avg.2017, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Pazar: Pronađeni ostaci hamama iz osmanskog perioda

Radnici koji izvode zemljane radove ispred ulaza u zgradu Osnovnog suda u Novom Pazaru, pronašli su danas na dubini od oko dva metra, ostatke starih kamenih zidova.

Direktor Muzeja "Ras" Fuad Baćićanin rekao je novopazarskom radiju Sto plus da na osnovu arheoloških istraživanja pretpostavlja da je reč o ostacima hamama iz osmanskog perioda.

"Naši stručnjaci su odmah pristupili atheološkim istraživanjima i prema položaju, obliku i izgledu otkrivenih ostataka >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << zidova, može se već sada pretpostaviti da pripadaju hamamu, čiji je jedan deo ranije pronađen uz samu zgradu Muzeja", rekao je Baćićanin.

On je dodao da će detaljnije informacije biti poznate po okončanju arheološkog istraživanja prostora ispred Osnovnog suda, a da će kompletna slika biti dobijena tek posle istraživanja kompletnog poteza Žitnog trga.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

U iskopinama za proširenje suda pronađeni ostaci još jednog vakufskog hamama!

Izvor: SandzakPress.net, 09.Avg.2017, 12:40

Ispred ulaza u zgradu suda u Novom Pazaru otkriveni su ostaci objekta za koji se pretpostavlja da je hamam (javno kupatilo) iz osmanskog perioda.  Kameni zidovi pronađeni su prilikom zemljanih radova na proširenju ulaza u zgradu, a radovi na rekonstrukciji i proširenju zgrade pravosudnih organa u...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.