Izvor: JUGpress.com, 12.Nov.2019, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žive u Americi ali ne zaboravljaju grad u kome su proveli mladost

        NIŠ

                      Oni žive daleko od grada u kome su odrastali i školovali se, stekli prijatelje is a njima podelili događaje kroz koje su prolazili. Sada su hiljadama kilometara udaljeni od grada na Nišavi, ali nisu zaboravili na njega. Povemeno navrate i tako njihova veza postaje još čvršća. A dok su tu u saradnji sa prijateljima dogavaraju se kako oni iz daleke Amerike mogu da pomognu gradu svojemladosti. Rešenje su promašli. Pomažu >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << uvek onima kojima je pomoć napotrebnija, a u ovom slučaju to su deca koja se leče u niškom Kliničkom centru.

                     Tako je ovih dana, posle uspešne predaje pomoći Dečijoj klinici u Nišu, od Srba u Americi stigla je još jedna pomoć Kliničkom centru. Sada je srpska dijsapora u Americi prikupljala pomoć za opremanje centralne kuhinje za decu u KC Niš. Novac je sakupljen preko Humanitarnog fonda četiri kola srpskih sestara pri četiri srpske pravoslavne crkve u Zalivu oko San Franciska.

                        “Molbu da pomognemo oko opremanja centralne kuhinje za decu u KC Niš dobili smo od  glavne sestre Gordane Dragošev. Pomoć je skupljena među Nišlijama koji žive u Zalivu oko San Franciska, u Arizoni, od jedne porodice Nišlija iz Toronta, jedne novosadske porodice iz Zaliva i jednog Beograđanina iz Oklahome. Interesantan je podatak  da su svi darodavci iz Niša diplomirali na Elektronskom fakultetu u Nišu”, kaže Mirjana Petrović koja sa porodicom već odavno živi u Americi, ali ne zaboravlja svoj Niš.

dav

                        “U prikupljanu novca pomogao je i  Humanitarni fond četiri kola srpskih sestara pri četiri srpske pravoslavne crkve u Zalivu oko San Franciska. Četiri kola srpskih sestara organizuju svečane ručkove na kojima se skuplja pomoć za ugroženu decu, siromašne porodice i institucije kao što su bolnice, sirotišta, narodne kuhinje u svim srpskim zemljama. Veliku pomoć nam je pružila protinica Ljiljana Bunjević čiji se suprug, prota  Dušan Bunjević, u svojoj mladosti, pre i na početku Drugog svetskog rata, školovao u Nišu. Iz Humanitarnog fonda je donirano 1000 dolara tako da je ukupno skupljeno 3800 dolara”, kaže Mirjana.

                  Zahvaljujući ovim humanim ljudima kupljeni su zanrzivači, frižider sa zamrzivačem, mašina za pranje sudova, blenderi, seckalice za voće i povrće, ketler. Nabavljen je pribor za ishranu dece kao i bočice za hranjenje beba. Od prukupljenih stredstava kuplejna su i dva kompjutera sa monitorima i dva štampača, a bilo jet u i još nekih sitnica.

                 Nabavku potrebne opreme i ovog puta organizovala je gospođa Mirjana Jovanović, dugogodišnji profesor  i bivši direktor Elektrotehničke škole “Nikola Tesla“ u Nišu. U nabavci je pomogla i gospođa Gordana Stojanović Mihajlović.

                     “Akcije oko pomoći Dečijoj klinici i Kliničkom centru u Nišu imaju posebno značenje jer su uspešno obavljene zbog prijateljstva između Mirjane Jovanović i mene”, ističe Mirjana Petrović. “Naše prijateljstvo traje duže od 50 godina. Iako ja već trideset godina živim u Americi, s vremenom i našim ličnim i nacionalnim iskustvom u teškom periodu 90-ih, naše prijateljstvo je sve dublje, snažnije i značajnije”.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.