Izvor: JUGpress.com, 01.Jul.2020, 18:02

Zaštitnik građana : Prikrivanje odgovornosti za ranije propuste resornog ministarstva

NIŠ-BEOGRAD

Zaštitnik građana kao nezavisan državni organ u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti postupa u okviru Ustava, zakona i drugih propisa i opštih akata i nezavisan je i samostalan u obavljanju poslova, a Zakonom o Zaštitniku građana je predviđeno da niko nema pravo da utiče na njegov rad i postupanje, sapšteno je danas iz kancelarije Zaštitnika gradjana.

“U okviru svojih ovlašćenja i procedura Zaštitnik građana je zatražio od niškog Centra za >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << socijalni rad da u roku od 15 dana dostavi informacije povodom nestanka maloletnog deteta iz Niša, a odgovor je usledio tri dana kasnije i to, sasvim neočekivano, od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Saopštenje resornog Ministarstva, kojim na sebe preuzima nadležnost Centra za socijalni rad obaveštavajući javnost o tome ko se sve nalazi u evidenciji Centra za socijalni rad u Nišu i šta ovaj centar nije u mogućnosti da uradi, smatramo direktnim mešanjem u rad i postupanje Zaštitnika građana i Centra za socijalni rad.

Uz to, ovakvu izjavu za javnost Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja smatramo pokušajem prikrivanja odgovornosti za neke ranije propuste u radu, gde među najsvežije spada objavljivanje na sajtu Ministarstva za rad imena i fotografije deteta bez sakrivenog lica koje je vraćeno usvojiteljskoj porodici. Sve to je u velikom neskladu sa tvrdnjom resornog ministarstva iz današnjeg saopštenja da „aktivno radi na unapređenju položaja dece“.

Zaštitnik građana posebno skreće pažnju na najnovije tvrdnje ministarstva da će „usvajanjem Zakona o pravima deteta i Zaštitniku deteta ova tema biti značajno unapređena“, koje se mogu smatrati izuzetno neodgovornim posebno u momentu kada se građani Republike Srbije bore sa epidemijom virusa Kovid-19 i suočavaju sa teškim ekonomskim posledicama pandemije.

Zaštitnik građana podseća da je u Mišljenju na Nacrt zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta upućenom 25. 9. 2019. godine Ministarstvu za rad ukazao da taj nacrt ne nudi nijedan novi mehanizam za zaštitu prava deteta u odnosu na već postojeći – Zaštitnika građana Republike Srbije koji ove aktivnosti već uspešno radi, kao i da su aktivnosti organa predviđenog Nacrtom zakona već deo nadležnosti i ovlašćenja Zaštitnika građana.

Nije ni u javnom interesu, niti u interesu građana Republike Srbije dupliranje institucija koje će se baviti ostvarivanjem, zaštitom, promocijom, monitoringom i unapređenjem prava deteta. Opredeljivanje budžetskih sredstava za uspostavljanje novog organa koji bi se bavio poslovima koje već uspešno radi Zaštitnik građana, u situaciji nedovoljnih finansijskih resursa države da deci i porodicama pruži pomoć i podršku, nije samo neracionalno trošenje, već i neadekvatan odnos prema svim građanima, a deci posebno.

Zaštitnik građana navodi da su nedostatak finansijskih sredstava i ekonomska ograničenja razlozi sve manjeg broja zaposlenih u službama i ustanovama domskog tipa koje se bave decom.

Iz tih razloga, Zaštitnik građana ponovo ističe da se uvođenje novog državnog organa koje zahteva dodatna finansijska sredstva iz budžeta Republike Srbije, ne može smatrati unapređenjem položaja dece. Kao što se ni preuzimanje nižestepenih nadležnosti na osnovu kojih se obaveštava javnost u osetljivim slučajevima nestanka dece ne može smatrati odgovornim postupanjem nadležnog organa”, navodi se u saopštenju.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.