Zaštićeno poreklo  pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka

Izvor: juGmedia, 18.Mar.2013, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštićeno poreklo pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka

PIROT – Zavod za intelektualnu svojinu iz Beograda doneo je rešenje o zaštiti imena geografskog porekla pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka.

Ovo je posle ćilima, drugi proizvod iz Pirota zs zaštićenim geografskim poreklom i zauzeo je 46.mesto na listi domaćih zaštićenih proizvoda.

“Kada se govori o brendovima Srbije, veći deo je iz pirotskog kraja.Osim kačkavalja i pirotskog ćilima tu su i jagnje , peglana kobasica I drugi proizvodi”, rekao je predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << opštine Vladan Vasić i podsetio da je lokalna samouprava  pre 2, 5 godine krenula u proceduru oko zaštite geografskog porekla pirotskog kačkavalja.

“Zaštićen pirotski kačkavalj  da će našim proizvođačima poslužiti da zauzmu bolju poziciju na tržištu Srbije i van Srbije”, istakao je Vasić.

Stručni saradnik za poljoprivredu i selo, Vesna Lazarević objasnila je da je zaštićeno geografsko poreklo za masni sir od kravljeg mleka, oblika kotura, mase od 5 do 10 kilograma.

“Ključni deo zaštite imena porekla koju je dobio  pirotski kačkavalj je Elaborat o zaštiti oznake imena porekla pirotskog kačkavalja. Elaborat je radio prof dr. Mihailo Ostojić, profesor Poljoprivrednog fakulteta”,  kazala je Lazarevićeva.

Ona je dodala da je u Elaboratu definisano sve, počev od toga ko može da ga proizvodi i kako se proizvodi pirotski kačkavalj.

“Neće više biti falsifikata i u Elaboratu je mapa sa omeđenim granicama područja gde se proizvodi sirovina i kačkavalj. Etiketu sa zaštićenim imenom porekla nosiće samo onaj proizvod koji je proizveden po načinu postupka  opisanog u Elaboratu i koji ima period zrenja od četiri meseca. Kada smo krenuli u proces zaštite  u Pirotu su četiri mlekare proizvodile kačkavalj a sada samo dve- Mlekarska škola “Dr Obren Pejicć“ i Mlekara “Pimlek“, ukazala je Lazarevićeva.

U lokalnoj samoupravi se nadaju da će se na neki način proizvodjači motivisati da otvaraju mini mlekare u pirotskoj opštini i da će proizvoditi kačkavalj koji ima mesto na domaćem i inostranom tržištu. Ovaj proizvod se priznaje u zemljama EU u skladu sa Lisabonskom konvencijom i  ne podleže carinama.

(Kraj)

paz

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.