Piroćanci zaštitili ime čuvenog kačkavalja

Izvor: Blic, 18.Mar.2013, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Piroćanci zaštitili ime čuvenog kačkavalja

PIROT - Zavod za intelektualnu svojinu iz Beograda doneo je rešenje o zaštiti imena geografskog porekla pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka. Ovaj proizvod, pored pirotskog ćilima, od danas se nalazi na listi prozvoda sa zaštićenim geografskim preklom na sajtu Zavoda.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić je podsetio da je opština Pirot pre dve i po godine krenula u proceduru zaštite geografskog porekla pirotskog kačkavalja.

- Ime pirotskog kačkavalja je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dosta zloupotrebljavano. Postojalo je mnogo mlekara i proizvođača koji su i van teritorije Pirota koristili naš brend. Nadam se da će se sve to sada regulisati, a da će našim proizvodjačima poslužiti da zauzmu bolju poziciju na našem tržištu, ali Srbije i van Srbije - rekao je Vasić.

U pirotskom kraju se godišnje proizvede oko 60 tona kačkavalja. Nalazio se i na meniju Bele kuće u Vašingtonu.

Povezane vesti: Propada pećina u kojoj je dozrevao pirotski kačkavalj za Belu kuću

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Piroćanci zaštitili geografsko poreklo kačkavalja

Izvor: Kamatica.com, 18.Mar.2013

Zavod za intelektualnu svojinu Srbije doneo je rešenje o zaštiti imena geografskog porekla pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka i od danas se taj proizvod nalazi na listi prozvoda sa zastićenim geografskim preklom na sajtu tog zavoda..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.