Zahtevi za negativnim testovima na koronu pacijentima stvaraju probleme

Izvor: JužneVesti.com, 22.Maj.2020, 08:45

Zahtevi za negativnim testovima na koronu pacijentima stvaraju probleme

Dete kome je trebalo da skinu konce na Klinici za dečju hirurgiju vraćeno je u Dom zdravlja kako bi se prvo testiralo, kao i onkološka pacijentkinja kojoj kasni terapija, jer kasne i rezultati testiranja na koronu i to su neki od slučajeva kašnjenja ili odlaganja terapije u KC Niš. U ovoj ustanovi navode da su se pravila o testiranju pacijenata kod kojih se ne sumnja na koronu više puta menjala tokom epidemije.

Kada su 2-godišnjem dečaku ušili ranu na Klinici za dečju >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << hirurgiju, niko nije pominjao da je potreban negativan test na koronu, priča majka Marija Jovanović. Međutim, kada su se nakon nedelju dana vratili kako bi dečaku skinuli konce, zatražen im je test, kaže Jovanovićeva, baš kao i ostaloj deci koja su bila tu.

Rečeno nam je da moramo nazad u Dom zdravlja na testiranje, pa tek onda sa negativnim rezultatom možemo doći da mu skinu konce. Naglašavam da je dete imalo posekotinu, a ne bilo kakve simptome virusa - požalila se Jovanovićeva.

Na sličan problem požalio se i Živojin Stamenković, samo na Klinici za onkologiju. On tvrdi da onkološki pacijenti ne mogu da dobiju terapiju ukoliko nemaju test, ali da se njima brisevi uzimaju na klinici. Ipak, ovde je, prema njegovim rečima, nastao problem jer rezultati ne stižu danima.

Supruga prima terapiju u tabletama u kućnim uslovima i ne mora da ide na kliniku da bi primila terapiju. Ipak, kada zatražim terapiju oni zahtevaju uverenje o testiranju, a kako njega nema, opet nema ni terapije. Da bih bio potpuno precizan, nema rezultata testova od ponedeljka, i ako ih ne bude ni sutra odlaganje terapije će preći u narednu nedelju, što je već značajno pomeranje - priča Stamenković.

Preporuke Kriznog štaba za suzbijanje kovida 19, a vezane za testiranje pacijenata kod kojih se nije sumnjalo na koronu, menjale su se više puta u toku epidemije, navode u KC Niš. Deci kojoj je bilo potrebno lečenje na klinikama bili su potrebni negativni nalazi, kažu u KC Niš, ali prema najnovijim preporukama (19. maj), nije potrebno testiranje pre prijema u dnevne bolnice.

Ipak, u slučaju pojave povišene temparture i/ili, simptoma i znakova respiratorne infekcije, u momentu dolaska u dnevnu bolnicu, pacijent se uz korišćenje lične zaštitne opreme (maska koja prekriva nos i usta, rukavice), upućuje u niški Dom zdravlja, a prijem u dnevnu bolnicu se odlaže. Pacijenti se ne testiraju pre upućivanja na ambulantne preglede i dijagnostičke procedure (osim za bronhoskopiju) - rekli su u KC Niš.

Navode i da je tokom vanrednog stanja i epidemije bila propisana procedura sa prioritetnim pacijentima, u koje spadaju između ostalog deca i onkološki pacijenti, te da nijedan pacijent koji nije imao koronu, a ispunjavao je uslove za zbrinjavanje, nije ostao bez medicinske pomoći.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.