Izvor: JužneVesti.com, 27.Jul.2023, 19:12

Za "Drainčevu nagradu" u užem izboru 10 zbirki pesama

Na konkurs za prestižnu Drainčevu nagradu koja se dodeljuje u okviru Drainčevih književnih susreta ove godine pristiglo je 45 knjiga poezije koje su objavljene do kraja 2022. godine. Stručni žiri odabrao je 10 naslova koji su ušli u uži izbor za nagradu.

U prokupačkoj Biblioteci koja je organizator Drainčevih susreta naglašavaju da je i ove kao i prethodnih godina stručni žiri imao težak posao da izabere najbolje knjige i da će u narednom periodu od predloženih 10 >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << izabrati jednu koja će dobiti priznanje.

Na prvoj konsultaciji žirija odabrano je 10 knjiga koje su uvrštene u uži izbor za nagradu, to su dela Duška Novakovića Tacit je retko kada bio opušten, Slavomira Gvozdenovića Disanje na pseće škrge, Nebojše Lapčevića Filatelist, Đorđa Nešića Strune, Blagoja Bakovića Nije to moja voda, Milana Lukića Sa poligrafa: osobni nostalgični bedeker, Tanje Stupar Trifunović Zmijštak, Selimira Radulovića U carstvu vetrova aramejskih, Radeta Tanasijevića Limunovo drvo u podrumu i Dragice Stojanović Gluvonema – kažu organizatori Drainčevih susreta.

Autoru čija zbirka pesama po izboru žirija bude proglašena najboljom, nagrada će tradicionalno biti uručena na "Drainčevim književnim susretima" koji će se ove godine održati po 54. put, poslednje nedelje avgusta.

Inače, konkurs za Drainčevu nagradu otvoren je svake godine u čast i sećanje na književni rad najjpoznatijeg avangardnog pesnika između dva rata sa prostora Toplice, Rada Drainca, a na konkurs su se mogli prijaviti svi zainteresovani pesnici iz čitave Srbije.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.