Za 10 dana dvoje novoobolelih od korone u Vlasotincu, uvedene mere zaštite

Izvor: JužneVesti.com, 01.Jul.2020, 10:43

Za 10 dana dvoje novoobolelih od korone u Vlasotincu, uvedene mere zaštite

Iako su u prethodnih desetak dana na teritoriji opštine Vlasotince registrovana samo 2 novoobolela od virusa korona, zbog nestabilne epidemiološke situacije na jugu Srbije, Opštinski štab za vanredne situacije uveo je mere za suzbijanje širenja kovida. Obavezno je nositi maske u zatvorenom prostoru i dezinfikovati ruke pre ulaska u prostorije javnih ustanova.

Od 19. juna, kažu u Štabu, registrovane su 2 osobe zaražene korona virusom i obe se nalaze na kućnom >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << lečenju, a u poslednjih 10 dana broj pacijenata u kovid ambulanti kretao se između 25 i 40 dnevno.

Dom zdravlja je, nakon stišavanja epidemije prestao da radi PCR testove i morao je da ih vrati referentnom Zavodu, a kako kaže komandat Štaba Zoran Todorović, tražiće da se u ovoj ustanovi nastavi sa testiranjem.

U Domu zdravlja se za sada ne rade PCR testiranja, već samo serološki testovi. Zatražićemo od Republičkog štaba da se PCR testovi ponovo rade i u vlasotinačkom Domu zdravlja - kaže Todorović.

Štab je doneo obavezne mere za sprečavanje širenja zaraze - u svim zatvorenim prostorima u javnim preduzećima i ustanovama obavezno je nošenje zaštitnih maski, ispred preduzeća i ustanova obavezne su dezo-barijere i merenje telesne temperature, kao i dezinfekcija ruku pri ulasku u javne prostorije.

Radiće se pojačana dezinfekcija javnih površina, naročito oko prilaza Domu zdravlja i objektima Predškolske ustanove.

Osim obaveznih mera, Štab je doneo i preporuke - nošenje zaštitnih maski u prodavnicama, trgovinskim centrima i javnom prevozu. Preporuka je i da se izbegava okupljanje većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru, da se prostori provetravaju redovno i da se dezinfikuju radne površine.

Građanima se preporučuje držanje fizičke distance u odnosu na druge, redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom i dezinfekcija nakon pranja. Štab preporučuje i da se ne koriste zajedničke prostorije za odmor, rekreaciju i organizovanu ishranu - navodi se u saopštenju.

Dodaju i da će Štab pratiti situaciju i u skladu sa procenom preduzeti dodatne preventivne i operativne mere.

Od početka epidemije, na teritoriji opštine Vlasotince od virusa korona obolelo je 115 osoba.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

IZJZ i MRCN – kako se zaštiti od virusa

Izvor: Megafon.co, 01.Jul.2020

Centar za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje (IZJZ) Niš i Media i reform centar (MRCN) produkcija napravili su serijal videa o tome kako da se ponašamo kako bi se zaštitili od novog korona virusa.. Serijal se sastoji od deset epizoda. Na plejlisti trenutno ih je 4, a ostale se očekuju...

Nastavak na Megafon.co...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.