Izvor: JUGpress.com, 21.Jun.2023, 22:26

Visoki savet tužilaštva sproveo nezakonit izbor glavnih javnih tužilaca i javnih tužilaca

BEOGRAD

Nezavisno udruženje novinara Srbije, kao član Radne grupe Nacionalnog konventa za Poglavlje 23, pridružuje se zajedničkom saopštenju. 

Radna grupa Nacionalnog konventa za Poglavlje 23 osuđuje nezakonit izbor novih glavnih javnih tužilaca i javnih tužilaca koji je 19. juna 2023. godine sproveo Visoki savet tužilaštva i time doveo u pitanje sopstvenu posvećenost sprovođenju ustavnih reformi. Pojedini konkursi za glavne javne tužioce raspisani su još >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << u 2021 godini, a sa usvajanjem novih zakona, u celosti je promenjen način izbora glavnih javnih tužilaca.[1] Najvažnija izmena je da javne tužioce više ne bira Narodna skupština RS, već Visoki savet tužilaštva i taj postupak sada u potpunosti mora biti vođen od strane ovog tela.  Budući da je ovakvim izborom grubo prekršen novi Zakon o javnom tužilaštvu, pozivamo na pokretanje postupaka iz člana 56 (2) Zakona o Visokom savetu tužilaštva, a aktuelnog predsednika ovog tela, Branka Stamenkovića da podnese ostavku, kao odgovoran za staranje da rad VST-a bude u skladu sa zakonom.

Visoki savet tužilaštva, koji je formiran maja 2023. godine, od predstavnika javnih tužilaca i istaknutih pravnika, pristupio je ispunjenju primarnih nadležnosti – izboru novih tužilaca – potpuno ignorišući nove propise i duh ustavnih promena. Istaknuti pravnici su pristali da izaberu kandidate, iako nisu neposredno učestvovali u postupku izbora i saslušali predstavljanje kandidata, zbog čega je njihova nova izborna nadležnost kompromitovana.  Podsećamo da u isto vreme, Visoki savet sudstva izbor predsednika sudova i sudija koji je započet pre stupanja na snagu pravosudnih zakona, trenutno sprovodi u skladu sa novim propisima, te razlozi hitnosti izbora u tom slučaju nisu suprotstavljeni zakonitom postupanju.

Različito postupanje ova dva tela u pogledu izbora nosilaca pravosudnih funkcija ne doprinosi poverenju građana u pravosuđe. Činjenica da Visoki savet tužilaštva ne primenjuje unapređeni postupak izbora, u kome važnu ulogu imaju kolegijumi javnih tužilaštava i istaknuti pravnici, budi sumnju da su za personalna tužilačka rešenja ponovo presudni politički kriterijumi, a ne stručni. Predsednik Visokog saveta tužilaštva je ključno doprineo da prvi izbor tužilaca u Srbiji od ustavnih promena bude  doveden u pitanje, te da rešenja koja su od strane građana potvrđena na referendumu budu potpuno izigrana. Iako pravni put zaštite povodom nezakonitog postupanja pred Ustavnim sudom za kandidate koji nisu izabrani predstoji, šteta u pogledu percepcije posvećenosti Visokog saveta tužilaštva pravosudnoj reformi je već napravljena.

[1] Udruženje tužilaca Srbije uputilo je Visokom savetu tužilaštva dopis početkom juna 2023. godine sa konkretnim predlozima za sprovođenje ovog izbora, na koje se VST nije obazirao. Dopis ukazuke na razlike u postupku izbora prema starom i novom zakonu ističući posebno: da je novim zakonom uvedena obaveza pribavljanja mišljenja kolegijuma za kandidate za glavnog javnog tužioca; Narodna skupština RS birala je javne tužioce u vreme kada su konkursi objavljeni, što je moglo da deluje obeshrabrujuće za neke od kandidata koji su bili uverenja da neće biti izabrani od strane Skupštine, a posebno za one koji su već imali takva iskustva i čije su ličnosti i profesionalna iskustva komentarisani od strane poslanika; i slično, navodi se u saopštenju. (kraj) SA/MN

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.