Izvor: JUGpress.com, 05.Feb.2023, 12:55

Više od 200 planinara iz 11 planinarskih društava u akciji osvajanja vrha Kriva buka

NIŠ

 Oko dve stotine planinara iz 11 planinarskih društava po deveti put su u organizaciji PD “Trem 1810” iz Donjeg Dušnika osvojili vrh Kriva buka. Akcija osvjanja  ovoh vrha nalazi se u kalendaru je Planinarskog saveza Srbije.

Planinari su se na vrh Babičke gore uputili iz sela Gornje Dragovlje i obeleženom stazom stigli do cilja. Stanoje Stojanović Beja, predsednik PD “Trem 1810” kaže da je ova akcija uvek masovna jer staza nije naporna čak ni u zimskim >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << uslovima.

                                „Dobro druženje i bezbednost svih učesnika naše su glavne preporuke“, kaže Stanoje Stojanović.

                                  On dodaje da je planinarska staza koju su prešli planinari duga 16 kilometara.

                                 „Planinarska staza je ukupne dužine 16 kilometara sa visinskom razlikom 1150 metara nadmorske visine i spada u srednje teške staze- 4/10.Od sela Gornjeg Dragovlja do vrha Kriva buka u usponu je potrebno oko 3 sata i isto toliko prilikom spusta. Staza je planinski put sa zemljanom podlogom kroz predivne šumske predele. Od ovog vrha do izvora Dobra voda potrebno je oko 20 minuta“,objašnjava Stojanović.

                                     Najmasovniji odaziv planinara imalo je PD “Kukavica” iz Leskovca koje je dovelo 42 ljubitelja planinskih lepota naše zemlje. Zanimljivo je da je najmlađi učesnik ovog uspona imao samo 9 godina.                                     Tokom staze planinari su se osvežavali planianskim čajem i kuvanim vinom a nakon završetka akcije uz zabavni program poslužen je svadbarski kupus i pasulj u kazanu koji su pripremili članovi “Moriča” iz Vlasotinca.

4

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.