Izvor: JuznaSrbija.info, 30.Apr.2016, 16:24 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Velika subota: Posni đuveč
Poštujući današnji dan, Veiku subotu i osećanja većine vernika, danas spremamo posni đuveč na na maslinovom ulju, iz pčinjskog kraja, koji može biti veoma ukusan sa začinskim dodacima.
Sastojci
1 glavica crnog luka
2 čenja belog luka
3 kom. korimpira
1 šolja graška ili dve tikvice (seckane)
1 šolja zelene boranije (ili koprive, 500 g)
1/2 šolje pirinča
1 šolja seckane paprike
>> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << />
1 šolja paradajza, tomatina (paradajz pirea)
3 kom. šargarepe
maslinovog ulja, so, biber i malo suvog začina, ljuta paprika
šolja je od 2dl.
Priprema
Na maslinovom ulju upržiti crni i beli luk. Zatim dodati na kolutiće izrezanu šargarepu. Prodinstati oko pet min. Dodati papriku, grašak, boraniju, krompir i naliti jednom šoljom vode da se ukrčka.
Kada se ukrčka povrće začiniti biberom, soli, i suvim začinima, ljutom paprikom.
Povrću dodati paradajz, tomatino i opran pirinač. Još koji minut krčati na vatri, siipati povrće u pekač, a može i u bilo koji pleh. Pa staviti povrće u već zagrejanu pećnicu na 250 stepeni da se zapeče (60 min), dok ne dobije lepu koricu.
Služiti toplo uz karsatavce ili bilo koju kiselu salatu!
Prijatno!
Nastavak na JuznaSrbija.info...