Udruženje žena “Lav” iz Pirota pokrenulo inicijativu za pomoć najsiromašnijima

Izvor: JužneVesti.com, 10.Mar.2021, 17:29

Udruženje žena “Lav” iz Pirota pokrenulo inicijativu za pomoć najsiromašnijima

Pre 5 godina Udruženje žena “Lav” iz Pirota pokrenulo je Inicijativu “Otvorena vrata” kroz koju pomažu socijalno ugroženim osobama iz Pirotskog okruga da ostvare osnovna ljudska prava i postanu vidljivi za zajednicu. U protekla dva meseca volonteri su, prema rečima jedne od članica Snežane Manić, mapirali osnovne probleme sa kojima se susreću marginalizovane grupe, a za koje u postojećim strateškim dokumentima grada do sada nije postojalo rešenje i javnom kampanjom planiraju >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << da se izbore za njihov bolji položaj.

Manićeva kaže da, pored onih koje sistem socijalne zaštite prepoznaje, postoji i mnogo ljudi koji su za društvo nevidljivi i zbog komplikovane administrativne procedure ili nedorečenih zakona.

Ciljevi inicijative su da agresivnom medijskom kampanjom kao i u direktnim kontaktima sa Pioćancima, ali i šire, stanovnicima Pirotskog okruga podignemo svest o postojanju velikog broja lica u stanju socijalne potrebe među kojima ima mnogo onih koji žive ispod svake granice siromaštva - kaže Manićeva.

(/slika2) Vrata Udruženja su, kaže, otvorena za sva pitanja, predloge i sugestije, a inicijativi se mogu pridružiti svi.

Završeno je idejno rešenje za flajer i promo materijal, očekujemo odobrenje i ovih dana sve ide u štampu. Ako sve bude išlo po planu za nekih desetak dana bismo mogle da krenemo sa uličnim akcijama. Imale smo preliminarne sastanke sa predstavnicima relevantnih institucija i lokalne samouprave, medija i drugih NVO i načelno smo dogovorili zajednički doprinos u realizaciji inicijative - dodaje Manićeva.

S obzirom na to da su do sada realizovale brojne akcije u gradu i da ih je lokalna samouprava prepoznala kao partnere u borbi za unapređenje društvenih delatnosti, Manićeva se nada da će i ova kampanja učiniti da najsiromašniji budu vidljiviji u društvu.

Za protekla dva meseca, koliko traje projekat, već smo mapirali neke osnovne probleme sa kojima se suočavaju marginalizovane grupe, a za koje u postojećim strateškim dokumentima grada do sada nije postojalo rešenje - kaže Manićeva.

Pored osam stalnih i aktivnih članica Udruženja žena “Lav” i desetak volonterki, članovi inicijative su i potpisnici mreže podrške, predstavnici institucija socijalne zaštite, Udruženja mentalno nedovoljno razvijenih lica, novinari, kao i svi Piroćanci koje će javnom kampanjom animirati da se svi priključe zajedničkoj borbi za bolji položaj ranjivih kategorija stanovništva.

U toku je izrada Nacrta strategije socijalnog razvoja grada Pirota, koju je inicijativa inicirala javnim zagovaranjem kroz projekat “Zajedno do cilja”, tako da će aktivnim učešćem u radnoj grupi i konstruktivnim predlozima doprineti da se sve marginalizovane grupe obuhvate ovim dokumentom.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.