Ubio četvoro, 5 godina u zatvoru

Izvor: JuznaSrbija.info, 14.Sep.2014, 03:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubio četvoro, 5 godina u zatvoru

Nišlija Nikola Stojanović (26), osuđen na 8 godina zatvora zbog izazivanja teškog udesa 2009. u kom su poginule četiri mlade osobe, već je na uslovnoj slobodi.

Po rešenju Višeg suda u Nišu, koje je potvrdio Apelacioni sud, posle pet godina i četiri meseca provednih iza rešetaka u KPZ za maloletnike u Valjevu, Stojanović je zbog dobrog vladanja izašao iz zatvora, pišu Novosti.

Zakon

Za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << u slučaju nečije smrti - zaprećena kazna je do 12 godina zatvora.

Zakonikom o krivičnom postupku predviđeno je da osuđeni, koji je izdržao dve trećine izrečene kazne zatvora, može da podnese molbu za puštanje na uslovni otpust.

Bio je vinovnik saobraćajke 18. aprila 2009. na početku Bulevara Nemanjića, kada su poginuli Predrag Ranđelović (29), Jelena Jovanović (26) i Uroš Tasić (20), svi iz Niša, kao i Jovana Radosavljević (23) iz Prokuplja. Oni su se nalazili u automobilu "mazda 323“, za čijim volanom je bio Stojanović.

Rešenje o njegovom prevremenom izlasku na slobodu revoltiralo je roditelje poginulih. Gordana Ranđelović, majka poginulog Predraga, ocenjuje "da je ovakva sudska odluka sramotna i da predstavlja greh prema stradalima“. Kaže i da je neophodno da se pooštri zakon, kako bi bahati vozači bili adekvatno kažnjeni.

Miloš Jovanović, otac pokojne Jelene, podseća da su bili ogorčeni i visinom zatvorske kazne jer su smatrali da je osam godina za četiri smrti malo.

"Nije mu izrečena maksimalna kazna, a evo sada je izašao na slobodu i pre isteka osam godina", veli Jovanović. "Još za vreme suđenja je bilo sumnjivo što je njegov automobil nestao posle nesreće, iako je bio jedan od dokaza. A sumnjali smo da je vozilo išlo mnogo brže nego što je sud utvrdio".

Bili su uzorni mladi ljudi

Ova tragedija šokirala je mnoge Nišlije, jer su svi stradali bili uzorne mlade osobe pred kojima je tek bio život. Jelena je bila završila muzičku akademiju, dok je njen brat od tetke Predrag radio kao instrumentarista na Klinici za hirurgiju. Jovana je bila student završne godine turizma. Uroš je bio student Fakulteta fizičke kulture i trener plivanja u sportskim centru "Čair“.

Jovanović podseća da je njegova ćerka preminula u Kliničkom centru dva sata posle nesreće i kaže da je, dok se borila za život, pored kreveta povređenog vozača već bio advokat sa njegovim ocem.

Stojanović je u Višem sudu u Nišu oglašen krivim za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, odnosno da je pod dejstvom alkohola (od 1,08 do 1,18 promila), vozeći neprilagođenom brzinom, izazvao tešku saobraćajnu nesreću.

Vraćajući se iz diskoteke, iz pravca Ulice 7. jula, na izlazu iz velike krivine kojom počinje Bulevar Nemanjića, izgubio je kontrolu nad vozilom, izleteo s puta i udario u drvo. Na suđenju je izjavio da je te večeri od 23.30 do četiri časa iza ponoći popio samo jedno pivo od pola litre i dva od 0,33 litra.

Rekao je da se osećao sposobnim za vožnju kada je seo za volan i da je, kada je poslednji put pogledao na brzinomer, išao brzinom od oko 60 kilometara na čas.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.