U vlasotinačkom kraju pronađeno 68 vrsta gljiva, među njima 4 nepoznate

Izvor: juGmedia, 01.Okt.2018, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U vlasotinačkom kraju pronađeno 68 vrsta gljiva, među njima 4 nepoznate

Četrdesetak gljivara iz Srbije i Hrvatske, među njima i desetak iz Vlasotinca pronašli su, čak, 68 vrsta gljiva na području Vlasotinca i Grdelice, od kojih je 20 ostalo  nedeterminisano, a četiri vrste su potpuno nepoznate.

Dani gljiva u Vlasotincu održani su proteklog vikenda, a gosti su bili prezadovoljni terenom, posebno oduševljeni rezervatom Zeleničje, kažu u Gljivarskom društvu „Rujnica“, domaćin kolegama iz Srbije i Hrvatske.
>> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia <<
Očekivali smo da nađemo 20-30 vrsta, s obzirom na dug period bez kiše, ali smo nakon celog dana na terenu  determinisali 68 vrsta i ostalo je 20 nedeterminisanih vrsta zbog manjka vremena. Čak su četiri vrste spakovane da se nose na ispitivanje jer nikom nisu poznate“, kaže predsednik društva Sunčica Jović.

U subotu je održano i predavanje na temu „Gljive kao lek“, a juče su izložene sve sakupljene gljive na platou ispred zgrade opštine, dok su učenici osnovnih škola iz Svođa, Gornjeg Prisjana i Vlasotinca pripremili izložbu radova u vidu maketa, figura od plastelina i crteža na temu gljiva.

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Vlasotincu održani “Dani gljiva”

Izvor: JužneVesti.com, 01.Okt.2018

Oko 30 gljivara iz Srbije i Hrvatske, ali i desetak lokalnih iz Vlasotinca i okoline učestvovalo je proteklog vikenda na “Danima gljiva”...Iz Gljivarskog društva Rujnica, koje je bilo domaćin manifestacije, kažu da su gosti prezadovoljni terenom i oduševljeni rezervatom Zeleničje...Očekivali...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.