Izvor: JUGpress.com, 09.Maj.2021, 22:37

U Vranju obeležen 9. maj – Dan pobede nad fašizmom

VRANJE

Na današnji dan 1945. godine nacistička Nemačka potpisala je kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Zato se 9. maj obeležava kao Dan pobede nad fašizmom. Ovaj dan se ujedno obeležava i kao Dan Evrope, datum koji je ustanovljen kao sećanje na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine.

U Vranju je 9. maj je obeležen kraj Spomenika revoluciji. Svečanost je počela himnom „Bože pravde“. Potom je minutom ćutanja odata >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << počast oslobodiocima Vranja u Drugom svetskom ratu koji su dali svoj doprinos u borbi protiv fašizma.

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković je podsetio na strahote Drugog svetskog rata i nedela koja je sa sobom donela nacistička ideologija.

„Drugi Svetski rat bio je najveći oružani sukob u istoriji čovečanstva, trajao je šest godina i poginulo je najmanje 55 miliona ljudi. Srpski narod, kao i uvek, hrabro je stao u odbranu svoje zemlje, slobode i časti. Borci iz ovog kraja učestvovali su u borbama tokom Drugog svetskog rata i nesebično dali svoj doprinos u dostizanju slobode. Ostaje nam da se uvek sećamo njihove velike žrtve i da ih pominjemo sa pijetetom. A nama njihovim potomcima ostaje u amanet, da slobodu čuvamo, da se u njoj razvijamo i napredujemo“, rekao je Milenković.

On je dodao da je rat najveća nesreća za čovečanstvo, zla kob koja briše sve pred sobom i donosi bol, tugu i smrt. Drugi svetski rat bio je tragedija u svakom smislu te reči, za sobom je ostavio pustoš, velike žrtve, ogromna materijalna razaranja i nesreću na svakom koraku.

Na Spomenik revoluciji vence i cveće položile su brojne delegacije.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.