Izvor: JUGpress.com, 20.Maj.2023, 09:38

U Vlasotincu otvorena izložba posvećena arhitekti Bogdanu Bogdoanoviću

VLASOTINCE

Kulturni centar Vlasotince je u okviru manifestacije „Muzeji za 10“ priredio izložbu o delu arhitekte Bogdana Bogdanovića pod nazivom „VEČITO“, autorke mr Mare Janakove Grujić, koja je dala i likovni identitet izložbi. Izložba je otvorena povodom stogodišnjice rođenja čuvenog arhitekte i pedeset godina od idejnog rešenja Spomenika revolucije „Staro groblje“ . Posvećena je celokupnom Bogdanovićevom stvaralačkom opusu, sa posebnim osvrtom na njegov kapitalni >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << neimarski poduhvat u Vlasotincu. Recenzent izložbe je profesor dr Aleksandar Kadijević.

Rađena savremeno i u duhu Bogdanovićevog neiscrpnog simbolizma kruga izložba je sačinjena od klasične i multimedijalne postavke. Glavni korpus izložbe posvećen je neimarskom i spisateljskom stvaralaštvu profesora Bogdanovića, sagledanom u celini. Posebna postavka sa temom monografskog prikaza Spomenika na „Starom groblju“ u Vlasotincu prikazuje kompletan istorijat projektovanja i izgradnje ovog značajnog memorijala i uključuje istorijsku građu prvi put izloženu javnosti. Spomenik palim borcima revolucije u našem gradu svedočanstvo je izuzetnog stvaralačkog pregnuća i inspiracije. Poduhvat je obuhvatio period od 1973. do 1975. godine. Ne samo da stilske i formalne odlike vlasotinačkog memorijala Bogdanović nikada nije ponovio, već je njihova jedinstvenost upisana u evropsku istoriografiju. Prisećajući se studentskih dana na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu i profesora Bogdana Bodanovića, koji je njegov talenat otkrio već na prvoj godini studija, akademik Sokol Sokolović je istakao da je Bogdanović jedini intelektualac u akademskoj zajednici Beograda koji se bavio širokom problematikom umetničkog stvaralaštva.

Kada celu priču svedemo na arhitekturu, odnosno na deo koji pripada arhitekturi i urbanizmu, njegov rad odnosi se na stanovanje neživih, jer profesor nije voleo da kaže mrtvih, da bi ih se živi sećali… Bogdanović je imao meru u svemu i u tome je suština njegovog semantičkog, arhitektonskog, skulptorskog i urbanološkog stvaralaštva. I van procesa nastave profesor Bogdanović je delotvorno uticao na mlade ljude, učeći ih da izgrađuju sebe, da nadvise svoje ideale – rekao je akademik Sokol Sokolović.Pred vama je pregled celokupnog Bogdanovićevog stvaralaštva, kako onog spomeničkog i urbanističkog, tako i književnog. S obzirom na to da su spomenici rasuti po gotovo celoj teritoriji Jugoslavije, napravili smo autorski dugometražni film, kako bi ste bili deo virtuelne posete svakog od ovih muzeja na otvorenom – rekla je Mare Janakova Grujić, autorka i kustos izložbe o dodala da je Bogdan zamislio, i to zapisao, da kamen Čuvar na „Starom groblju“ treba da podseća na obavezu čuvanja slobode i životne radosti.Neka nas na istu tu obavezu podseti ova izložba i čitav njen prateći program u kome su glavni akteri naši najmlađi. U ime dece, sećanja, ljubavi i umetnosti priređujemo ovu izložbu .Mi čuvamo od zaborava ono što je od neprocenjive važnosti za našu prošlost, ono što treba da nas uči kako da poštujemo našu baštinu i kojim putem da koračamo. Arhivi su čuvari kolektivnog pamćenja svake pisane kulture. Veoma dugo sarađujemo sa opštinom Vlasotince i na predlog autorke izložbe dali smo mali doprinos ovoj postavci. Veliko zadovoljstvo je bilo raditi, istraživati i prikupljati fotografije i informacije o Spomeniku revolucije „Staro groblje – istakla je Marija Lazarević, direktorka Istorijskog arhiva Leskovac.Ove godine Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš intenzivnije će raditi na teritoriji opštine Vlasotince. Trudimo se da nam neki projekti prođu kod Ministarstva kulture. Pored toga što država Srbija štiti ovakve spomenike kroz Zakon o memorijalima, potrudićemo se da obezbedimo zaštitu tako što ćemo memorijalni kompleks „Staro groblje“ proglasiti za nepokretno kulturno dobro kako bi smo unapredili njegovu zaštitu – istakao je istoričar Đorđe Stošić, predstavnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš.Za nas, kao ustanovu kulture, od posebnog značaja je otvaranje priče o proslavljenom arhitekti Bogdanu Bogdanoviću. Zbog toga se zahvaljujemo ekipi koja je uložila veliki napor da se ovaj projekat realizuje. Za nas je važno i što je ova izložba svrstana u program manifestacije „Muzeji za 10“ – rekla je prilikom otvaranja izložbe Maja Marković, direktorka Kulturnog centra.

Program izložbe obuhvata niz događaja tokom trajanja kao što su projekcije filmova, stručna vođenja kroz izložbu za osnovce i srednjoškolce, kreativne radionice za decu nižeg školskog uzrasta, veliki nagradni dečji likovni konkurs, svečano zatvaranje izložbe, 1. juna, kada će biti otvorena izložba dečjih radova i proglašeni pobednici konkursa. (kraj)VS/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.