Izvor: JUGpress.com, 17.Jan.2024, 09:21

U Udruženju penzionera opštine Vlasotince veliko interesovanje za rehabilitaciju u banjama Srbije

VLASOTINCE

U prostorijama vasotinačkog Oštinskog udruženja ovih zimskih junarskih dana je dosta živo. Veliki broj penzionera dolazi kako bi se informisao o mogućnosti da koristi pravo na rehabilitaciju za 2024.godinu u neku od banja koje su ponudili svoje usluge za naše najstarije građane. Po pravilima za upućivanje na rehabilitaciju za 2024.godinu, pravo da se jave na oglas imaju korisnici penzija iz kategorije zaposlenih, samostalnih delatnosti i poljoprivrednika, koji , osim >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << penzije koja je do 39.850 dinara, nemaju druga lična primanja, po osnovu zaposlenja ili angažovanja za obavljanje poslova, po osnovu ugovora o delu i privremenih i povremenih poslova.

Pravo da se jave na oglas imaju i korisnici penzija koji su to pravilo ostvarili primenom domaćih propisa i koji primaju penziju iz inostranstva, pod uslovom da zbir tih penzija iznosi do 39.850 dinara – pojašnjava način na koji se može aplicirati za korišćenje rehabilitacije, predsednik vlasotinačkog Udruženja penzionera Predrag Rašić, koji , zajedno sa sekretarom udruženja Jovanom Krstićem, ovih dana ima previše posla i sa puno elena ga obavljaju pružajući maksimalnu pomoć svim penzionerima koji dolaze u prostorije udruženja u centru Vlasotinca. Uobičajno radno vreme ove dvojice prvih ljudi udruženja sada je dvostruko veće, čak ponekad i više, jer služba udruženja radi sve do posledenjg penzionera koji se tog dana bude našao u prostorijama udruženja radi ostvarivanja prava na rehabilitaciju.

JUGpress: Da li je uslov korišćenje ovog benefita članstvo u udruženju penzionera ?

P.Rašić: Ne, nije obavezno članstvo u organizacijama korisnika penzije za korišćenje ovog prava.

JUGpress: Na koju se adresu podnose prijave za upućivanje za rehabilitaciju ?

P.Rašić: Prijave za upućivanje na rehabilitaciju podnose se udruženju, odnosno odboru korisnika penzije sa područja filijale Fonda na kojoj kojoj korisnik penzije ima prebivalište. Prijave se podnose zaključno sa 24.januarom, a već dan kasnije prijave će biti prosleđene PIO fondu u Leskovcu. Pravo na korišćenje rehabilitacije nemaju lica koja su ovu pogodnost koristila u predhodne četiri godine i to 2020., 2021., 2022. i 2023.godine.

JUGpress: U kom vremenskom roku mogu se očekivati rešenja na podnete prijave penzionera ?

P.Rašić: Direktori filijala su u obavezi da u što kraćem mogućem roku organizuju sastanak sa udruženjima i odborima korisnika penzija, na kome će im direktori filijala uručiti svu potrebnu dokumantaciju.

JUGpress: Koliko penzionera ima u opštini Vlasotince ?

P.Rašić: Udruženje penzionera opštine Vlasotince broji nešto više od četiri hiljade penzionera a polovina od tog broja su zvanično naši članovi.

JUGpress: Kakvo je interesovanje vaših penzionera za korišćenja prava na rehabilitaciju ?

P.Rašić: Veoma veliko. Mnogo je penzionera čije mesečne penzije su izuzetno niske i ne mogu, praktično, sebi da priušte zadovoljstvo da se nađu od nekih banja u Srbiji. Nažalost svi oni ne mogu da dobiju priliku da te banjske pogodnosti koriste, jer nadležne službe vode računa da tu pogodnost dobiju i koriste oni kojima je ona najpotrebnija a i čije su penzije poprilično male.

JUGpress: Ima li neke aktivnosti vaše udruženje ?

P.Rašić: Sve što je u mogućnosti našeg udruženja činimo da naši članovi budu zadovoljni. Organizujemo ekskurzije, prošle godine na šest rata raspodeljeno je 150 metara kubnih za ogrev, a najugroženijima smo davali i pomoć u hrani u visini od dve hiljade dinara. Mala je ponuda trgovinskih firmi za davanje putem penzionerskih kartica, kao što je to u većim gradovima.

JUGpress: Gde ste sve na ekskurzijama bili u godini koja je već od skora za nama ?

P.Rašić: To su bile posete i ekskurzije kod naši prijtelja u gradovima, kao što su: Aleksinac, Babušnica, Bela Palanka, Surdulica, Vladičin Han, Bujanovac, Lebane i Prokuplje. A posetili smo i Sijarinsku Banju, Aleksandrovac, Vlasinsko jezero i Beograd. Poslednje četiri eksurzije bile su besplatne, jer nam je dve platila opštinska samouprava, a dve su bile na teret samog udruženja.

JUGpress: Bogami, dobro ste se provodili u gostima, a da li ste i vi nekog ugostili ?

P. Rašić: Jesmo, kako nismo. Mi smo tradicionalni domaćini svakog 29.novembra, a u goste nam rado dolaze udruženja koje sam napred naveo. Datum nekadašnjeg Dana republike Jugoslavije, je dan kada slavimo rođendan našeg udruženja i tada sa puno poštovanja dočekujemo sve naše prijatelje produbljujući saradnju još na višem nivou. I u ovoj godini u koju smo tek zakoračili trudićemo se da sve radimo u interesu naših članova i naših iskrenih prijatelja – obaćava Predrag Rašić, predsednik Udruženja penzionera opštine Vlasotince.

OD NIŠKE BANjE DO ZLATIBOR ČIGOTE

Svoje usluge ponudilo je čak 24 ustanova za penzionere Srbije i to sa zavidnom reputacijom.

Ove godine naši penzioneri imaju mogućnost da koriste usluge čak 24 respektibilnih ustanova, a to su: Niška Banja, Selters, Vrnjačka Banja – Merkur, Sokobanja – Sokobanja, Stari Slankamen, Rusanda – Melenci, Koviljača Banja, Bukovička Banja, Novopazarska Banja, Ribarska Banja, Agens – Mataruška Banja, Ivinjica, Gamzigradska Banja, Vranjska Banja, Banja Kanjiža, Bujanovačka Banja, Gejzer – Sijarinska Banja, Junaković Banja, Termal – Vrdnik, Banjica – Sokobanja, Lukovska Banja, Gornja Trepča – Atonska Banja i Zlatibor – Čigota. Više sam nego siguran da će naši penzioneri imati priliku da u ovim ustanovama uživaju i odmore se u na pravi način – kaže sekretar Jovan Krstić. (kraj) VS/LJSI ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.