U Nišu krenula akcija za promenu izbornog sistema

Izvor: juGmedia, 23.Maj.2016, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Nišu krenula akcija za promenu izbornog sistema

NIŠ – Aktivisti nevladinih organizacija koje su pokrenule inicijativu „Biram koga biram“ započeli su danas u Nišu akciju „Bus izborne reforme“ tokom koje će u sedam gradova u Srbiji u naredne dve nedelje prikupljati potpise za promenu postojećeg izbornog sistema.

U okviru te akcije aktivisti nevladinih organizacija razgovaraće s gradjanima i objasniti im zbog čega je bitno da Srbija i gradjani promenom izbornog sistema dobiju „narodne, a ne partijske poslanike“. >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia <<

Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju rekao je danas da proporcionalni sistem po kojem Srbija predstavlja jednu izbornu jedinicu stvara veliku neravnomernost izmedju Beograda i ostatka Srbije.

„Beograd ima skoro isti broj stanovnika kao i region južne i istočne Srbije, ali ima tri puta više poslanika. To može da dovede do tri puta većeg uticaja u parlamentu“, izjavio je Dašić.

Posebno pitanje je, dodao je Dašić, da li će 33 poslanika koje u parlamentu ima jugoistok Srbije dobro zastupati interese gradjana.

„Bitno je da imamo poslanike koji će zastupati interese ljudi koji su ih glasali, a neće slušati svoje političke predstavnike u Beogradu“, kazao je Dašić.

On je rekao da je inicijativu za promenu izbornog sistema do sada podržalo oko 15.000 gradjana.

Akcija „Bus izborne reforme“ biće održana i u Novom Pazaru, Užicu, Kragujevcu, Kruševcu, Zaječaru, Pirotu i Kikindi.

(Kraj)Mia

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iz Niša krenula inicijativa "Biram koga biram"

Izvor: B92, 23.Maj.2016

Niš -- Aktivisti nevladinih organizacija koje su pokrenule inicijativu "Biram koga biram" započeli su u Nišu akciju "Bus izborne reforme"...Tokom te akcije će u sedam gradova u Srbiji u naredne dve nedelje prikupljati potpise za promenu postojećeg izbornog sistema...U okviru te akcije aktivisti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.