Izvor: JUGpress.com, 07.Mar.2021, 10:51

U Gimnaziji „Svetozar Marković“ počinju pripreme za darovite fizičare

NIŠ

U Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Nišu sutra počinju pripreme za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovano odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku.

Osnovci koji žele da postanu deo ovog odeljenja, jedno je od tri odeljenja takve vrste u Srbiji, potrebno je da sutra, 6.marta, u 11,45 sati  dođu u školu. Pripremnu nastavu drže  profesori sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu i besplatna je.

Časovi se >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << održavaju subotom i trajaće sve do maja kada se očekuje polaganje prijemnog ispita.

         „Pripremna nastava za upis u specijalizovano odeljenje za darovite fizičare ima dvostruki zadatak, da osnovce pripremimo za test koji ih očekuje ali i da ih malo relaksiramo kako  bi se oslobodili straha od prijemnog ispita. Radimo zadatke ranga koji su na testu da im  pokažemo da zadaci koji ih očekuju na prijemnom nisu nešto posebno teški i da lako može da se osvoji 240 poena, a za upis im je potreban i manji broj bodova. Najvažnije je da se oslobode, da nema pritiska i treme a onda, kada su opušteni, bez problema reše i zadate probleme“, objašnjava dr Dragoljub Dimitrijević, profesor PMF-a u Nišu koji je jedan od predavača tokom pripremne  nastave ali i predaje đacima u ovom odeljenju.

         Prema rečima profesorke  Milice Milosavljević, zamenice direktora Gimnazije „Svetozar Marković“ prijemni ispit za učenike koji žele da upišu specijalizovana odeljenja u ovoj školi održaće se ranije neko do sada kako bi deca imala dovoljno vremena da se pripreme i za završi ispit.

        „Prijemni će se održati u prvoj polovini maja, kako nam je najavljeno, i zato smo ove godine malo ranije i krenuli sa pripremnom nastavom. Za talentovane učenike iz matematike pripremna nastava je već počela, a sada im se prikuljučuju i mladi fizičari. Odeljenje za koje se oni pripremaju je ponos naše škole i najstarije je od tri takva odeljenja u Srbiji.Očekujemo dosta dece na prvom času i verujemo da će, kada nas budu upoznali i ostati kod nas“, kaže profesorka Milica Milosavljević i dodaje da škola ima i virtualne učionice koje su namenjene učenicima koji ne stignu da dođu na čas a na taj način mogu da prate nastavu.

          Dodaje da se tokom pripremne nastave, budući da se izvodi u školi, strogo vodi računa o zaštiti učenika i nastavnika.

         Jovan Cvijanović je učenik trećeg razreda specijalzovanog odeljenja za darovite fizičare.

          „U Gimnaziji „Svetozar Marković“ sam već pet godina jer sam u ovoj školi završio i sedmi i osmi razred za darovite matematičare i fizičare. Oduševljen sam radom u odeljenju za darovite fizičare. Profesori su u potpunosti posvećeni nama i uvek se trude da nam izađu u susret. Posebno se radujemo laboratorijskim važbama koje radimo na Prirodno-matematičkom fakultetu u uslovima koji je sasvim drugi univerzum. U tim prostorijama fiziku osetimo uživo.Osim toga profesori su uvek raspoloženi da rade više od onoga što je predviđeno planovima, a mi smo uvek raspoloženi da pitamo mnogo više od onoga što čujemo na času“, kaže Jovan.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.