Tuga: Ova deca nemaju ni hrane, ni odeću, ni krevet za spavanje…

Izvor: JuznaSrbija.info, 09.Nov.2015, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuga: Ova deca nemaju ni hrane, ni odeću, ni krevet za spavanje…

Čupići žive u kućerku bez stakala na prozorima, imaju dva polomljena kreveta iz kojih vire federi i jedan poluraspali šporet.

Jedino što ih nikada nije napustilo u životu jeste nemaština, glad i beda.


- Prvo nam je nestalo brašno, pa krompir. Dva dana smo jeli samo šljive i jabuke, i svi smo se razboleli – kaže Jelena Čupić iz Berilja kod Prokuplja.

Na stolu smo zatekli šerpu sa đuvečom. To je za njih doručak i ručak, a ako preostane, >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << i večera. Meso jedu samo za slavu.

Neretko se desi da otac Andrija (43) i majka Dragana (33) legnu gladni da bi ostalo hrane za Jelenu (13), Stefana (12), Jovanu (8) i Nikolu (7).

Nosi očevu jaknu

„Plašim se od predstojeće zime. U kući nema hrane, a mi nemamo ništa od zimske garderobe. Baš se plašim kako ćemo prezimiti. Brinem se za braću i sestru, oni su još mali“, plačući nam govori Jelena.

A Stefan i Nikola kažu da bi voleli da imaju bicikl i fudbalsku loptu, kao i svi njihovi drugari.

„Ipak, više od svega bih želeo da imam svoju jaknu jer nosim očevu pa me deca zadirkuju“, priča Stefan, koji nema svoj krevet, već spava na podu.

Nema svoj krevet: Stefan spava na podu

Stefan na podu leži na iscepanom jorganu, a pokriva se ubuđalim ćebetom. U šali kaže da je bolje prošao od sestara Jelene i Jovane, jer one spavaju na raspalom krevetu pa ih preko noći bodu federi.

U školi ih ponižavaju

Da bi sakupila novac za ekskurziju, Jovana je letos sa sestrom i ocem brala marele. Zaradili su 12.000 dinara. Otac je obećao da će joj dati 500 dinara za džeparac.

Jovana voli da ide u školu, ali joj nije prijatno kada je deca zbog njene ishabane garderobe i nemaštine izbegavaju i zadirkuju.

„Teško mi pada što smo siromašni jer mi se drugovi u školi zbog toga smeju. Volela bih da se obučem kao većina mojih vršnjaka, da kupim nekad novu garderobu“, kaže stidljivo devojčica.

Iako su na početku svog životnog puta i iskušenja koje on nosi, već su okusili svu gorčinu i patnje života.

Nikada u prodavnici nisu kupili obuću, pantalone, bluzu, igračku… Patike su im odavno pocepane, cipele i zimsku jaknu nikada nisu ni imali. Ova deca nemaju ni televizor.

Užina za 10 dinara

Ne znaju ni za šolju mleka pre odlaska na spavanje ili za doručak. Srećni su kada imaju da na parče hleba pospu tucanu papriku.

Glad: Frižider je stalno prazan

„Ako nekad dobijem slatkiš, uvek ga podelim sa sestrom i braćom. I oni sve dele sa mnom. Volela bih da mogu u dečju igraonicu ponekad da odem, tamo imaju lutke, igračke i pevaju pesme“, najpričljivija je Jovana, koja je prošlog meseca ostala bez užine u školi jer su morali da štede novac za slavu.

„Nosili smo drva pre neki dan u komšiluku pa su nam dali po 50 dinara. To mi je dovoljno za pet dana za užinu jer svakog dana kupim „smoki“, koji košta 10 dinara“, dodaje ona.

Otac Andrija: Noćima ne spavam

„Ima dana kada svi odemo na spavanje gladni. Često se stidim i ne mogu da podnesem što deca nemaju najosnovnije potrepštine za život. Pitam se gde sam to pogrešio i prosto ne mogu noćima da spavam razmišljajući kako da pomognem porodici. Ide zima, tada nema gde da se zaradi, a zimnica i hrana nisu spremna u ostavi“, očajan je otac Andrija.

Uključite se u akciju

“Srce za decu”!

Omogućimo deci iz porodice Čupić zdravije uslove za život. Ako želite da pomognete, možete poslati SMS na broj 2552 ili uplatiti sredstva na tekući račun Blic fondacije: 2750010221949709 90 – rsd, Societe Generale, Beograd.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.