Traže se pravoslavni monasi za prvi ekumenistički manastir

Izvor: KMnovine.com, 09.Nov.2014, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže se pravoslavni monasi za prvi ekumenistički manastir

Beč – Nakon predaje jednog katoličkog hrama, episkopu Irineju u maju ove godine, na redu je otvaranje prvog „ekumenističko pravoslavnog manastira“.
...

Nadbiskup Kristof Šenborn, svečano je predao administratoru eparhije austrijsko-švajcarske vladiki Irineju (Buloviću) ključeve crkve Nojlerhenfeld, koju je rimokatolička crkva poklonila srpskoj pravoslavnoj parohiji u glavnom gradu Austrije [1].

Episkop bački Irinej, u SPC krugovima >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << poznat kao jedan od eminentnijih episkopa, dok u ekumenističkim krugovima važi za pastora svih konfesija (u srpskom značenju ova bi se titula mogla prevesti sa „devojka za sve“) koji u saradnji sa rimo-katoličkom crkvom i vaseljenskim patrijarhom, uspevaju stvoriti svoje „ekumenističko pravoslavlje“ – pored poklonjene crkve Srpskoj crkvi na redy je i formiranje prvog pravoslavno-ekumenističkog manastira u Austriji [2].

„Ako bude teklo sve dobro, tada bi se u doglednom vremenu mogli nadati prvom pravoslavnom manastiru u Austriji“, izjavio je Carigradski mitropolit za Austriju Arsenije.

„U novembru smo pokrenuli proces realizacije plana uz paralelnu potragu za odgovarajućim monasima. Mladi monasi moraju vladati nemačkim jezikom i budu „otvoreni“ za ekumenizam. Novi pravoslavni manastir treba da bude jedno mesto molitve i susreta sa Bogom i svojim bližnjima“, kazao je Arsenije i nastavio, „da je otvoren za sve pravoslavne vernike Austrije, ali i korak dalje, za sve „hrišćane“ i one koji se za njega interesuju“.

Prvi pravoslavni manastir u Austriji u mestu Sankt Andreu, u pokrajini Burgenland, biće podignut na poklonjenom zemljištu na molbu mitropolita Carigradske patrijaršije za Austriju Arsenija Kardamakisa, biskupije u Ajzenštatu, glavnom gradu pokrajine Burgenland.

„Tako se nadamo, da ćemo poslati novi impuls, novi ekumenski impuls“, kaže mitropolit za Austriju Arsenije.


Lokaciju na kojoj će se graditi manastir izabrao je lično mitropolit Arsenije.

„Odabir zemljišne parcele za podizanje manastira u pokrajini Svetog Andreja Prvozvanog – nije slučajan … Pokrovitelj ove pokrajine je Sveti apostol Andrej Prvozvani, koji je i osnivač Vaseljenske patrijaršije u Carigradu“.

Inovatorskom praksom donirana zemljišta, katolički biskup želi da pokaže svoju poslušnost i usaglašenost sa papom Franciskom, koji hoće da otvoreni dijalog različitih konfesija ostavi po strani i da ga one priznaju za Božjeg namesnika na Zemlji, bez ikakvog daljeg dijaloga.

Πrojekat podržava patrijarh Vartolomej, koji će biti prisutan 11. novembra u gradu Ajzenštatu, sedištu biskupije u Ajzenštatu, glavnom gradu pokrajine Burgenland Austrija, na praznik Svetog Martina.

Tamo će u katedrali učestvovati u katoličkoj liturgiji u 9,00 sati, u pratnji mitropolita Arsenija.

Zatim će uslediti narodno slavlje do kasno u noć [3].

___________________________________

[1]. http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/1608721/Kardinal+predao+SPC+klju%C4%8Deve+crkve+u+Be%C4%8Du.html

[2]. http://srbinaokup.info/?p=49962

[3]. http://katanixis.blogspot.com/2014/11/blog-post_74.html


Slaviša Lekić / Vaseljenska TV

Pripremile: KM Novine

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.