Teodorova subota, prva subota Časnog posta - danas se sprema žito kao za slavu

Izvor: JuznaSrbija.info, 23.Mar.2024, 15:13

Teodorova subota, prva subota Časnog posta - danas se sprema žito kao za slavu

Teodorova u narodu Todorova subota, je prva subota Vaskršnjeg posta pa prema tome pokretan praznik koji spada uz Vaskršnji ciklus praznovanja. Dan je posvećen Sv. velikomučeniku Teodoru Tironu, koga Crkva ove godine slavi 23. marta, a u Teodorovu subotu kao uspomenu na njegovo javljanje Episkopu Evdoksiju, prve subote prve nedelje posta.
Teodorova subota posvećena je događaju koji se desio Svetom. Velikomučeniku Teodor Tironu sa koljivom. Kada je car Julijan Otpadnik naredio da se sva hrana na trgu pokropi žrtvenom idolskom krvlju, kako bi se Hrišćani oskvrnuli (oskrnavili), Sv. Teodor se javio gradskom Episkopu Evdoksiju i rekavši mu da narodu naredi da jede kuvanu (varenu) pšenicu. U spomen na ovaj događaj,...

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.