Izvor: JUGpress.com, 04.Feb.2022, 23:52

Tabla na zgradi Skupštine Grada u znak sećanja na ruskog arhitektu Aleksandra Medvedeva

NIŠ

Boban Džunić, predsednik Skupštine grada, saglasio se juče sa inicijativom predstavnika tri udruženja da se zgrade koje su projektovali ruski arhitekti u Nišu obeleže prigodnim tablama. Prva će biti obeležena zgrada Gradskog uslužnog centra, u kojoj zaseda i Skupština grada, u Ulici Nikole Pašića, koju je projektovao arhitekta Aleksandar Medvedev.

Inicijativu da se postave table sa imenom arhitekte, godinom izgradnje i drugim podacima podneli su na jučerašnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << sastanku u kabinetu predsednika Skupštine Džunića Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva „Naisus“, Društvo arhitekata Niša i Savez inženjera i tehničara opštine Niš.

„  Ljudi poput arhitekte Medvedeva su neimari identiteta i duha našeg grada i realizacija ove inicijative pokazuje da je naš zadatak da čuvamo ovakva zdanja, ne samo od zuba vremena, već i od loših ljudskih navika i nemara“, rekao je Džunić, koji je dodao da je o postavljanju obeležja u čast ruskih arhitekata razgovarao i sa Aleksandrom Bocan Harčenkom, ruskim ambasadorom u Srbiji.

                       Mihajlo Medvedev je idejni autor obeležja sa imenom njegovog oca Aleksandra Medvedeva. Zgrada u kojoj se nalazi Skupština grada projektovana je 1939. godine i trebalo je da bude zgrada Šegrtskog doma, za smeštaj šegrta i sa zanatlijskim radnjama u prizemlju. Projekat je naručio Dragiša Cvetković, ali kada je video kako izgleda rešenje Medvedeva, odlučio je da to bude Gradska kuća. Cvetković je naložio Medvedevu da unese korekcije u projekat kako bi zgrada služila kao Gradska kuća.

                        „Još pre više od 10 godina je Društvo srpsko-ruskog prijateljstva, u dogovoru sa ruskom ambasadom, pokrenulo inicijativu da se na zgradama koje su projektovali ruski arhitekti, emigranti, kojih je bilo desetak u Nišu, postave obeležja. Godine 2012. postavljena je tabla na zgradu Narodnog pozorišta koju je projektovao Vsevolod Tatarinov. Trebalo je da se postave table i na nekoliko drugih zgrada, između ostalog, i na zgradu Skupštine grada“, podsetio je Mihajlo Medvedev.

                          Izgradnja zgrade u Ulici Nikole Pašića počela je 1939. godine, a nastavljena je 1946. godine, posle završetka Drugog svetskog rata.

                            Ruski arhitekti projektovali su, između ostalog, Učiteljski dom, stambenu zgradu preko puta Učiteljskog doma i objekat hotela „Zelengora“ u Niškoj Banji.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.