Svojim pronalascima pomogao  više od 31.000 pacijenata

Izvor: JUGpress.com, 26.Feb.2017, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svojim pronalascima pomogao više od 31.000 pacijenata

NIŠ

 Ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti u Nišu i Univerzitet u Nišu organizovali su predavanje  uglednog doktora, praktičara pronalazača prof. dr Milorada Mitkovića na temu “Rezultati originalnih istraživanja u definisanju optimalnih biomehaničkih uslova za zarastanje i regeneraciju koštanog tkiva” , u okviru serije naučnih predavanja.

“Ne prodajte svoje izume Zapadu. Patentirajte ih, organizujte njihovu proizvodnju u zemlji, imaćete prihode merene >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << milijardama a pomoći ćete milionima ljudi”, to  bi ukratko bila poruka prof dr Milorada  Mitkovića našeg najpoznatijeg ortopedskog hirurga.

Mitković je  profesor hirurgije na Medicinskom fakultetu u Nišu, direktor Ortopedsko-traumatološke klinike KC-a Niš, član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i  predsednik srpske Traumatološke asocijacije, viziting profesor u Švajcarskoj. Specijalizirao je u Nišu, Beogradu, Londonu, Oksfordu, Kembridžu, Ulmu, Hanoveru, Brislu, Moskvi, Rigi, Tubingenu, Davosu a što je najvažnije dao je veliki doprinos i uticao na naučnu misao u oblasti lečenja preloma. Do sada je rukovodio sa 12 naučnih projekata od kojih nekoliko u inostranstvu

“Moja istraživanja traju od 1983. godine do sada i to kontinuirano, kako u zemlji, tako inostranstvu. To su multidisciplinirana , odnosno u zajednici sa drugim disciplinama, kao što je tehnika na  Mašinskom fakultetu , biološka i druge. Sve sam to obavljao pored Niša i u najpoznatijim svetskim institutima kao što je Institut za ortopediju i traumatologiju u Davosu u Švajcarskoj . Boravio sam u većem broju najpoznatijih svetskih klinika. Cilj mog rada je bio da pre svaga pomognem povređenim ljudima koji su pretrpeli teške povrede kao što su otvoreni prelomi, jer 80 –tih  i 90-tih godina primenjivane su metode koje su dovodile do hronične infekcije sa teškim posledicama kod pacijenata”, rekao je za JUGpress profesor Mitković

“U radu sam primenio sistem za spoljnu fiksaciju koji je prihvaćen u zemlji i inostranstvu i do sada je primenjena kod 26 hiljada pacijenata” kaže doktor Mitković

 Za vreme rata „spoljni fiksator Mitković“ bio je spasonosan za 3.500 ranjenika. U mirnodopskim uslovima rutinski se primenjuje u zbrinjavanju teških preloma i korekciji urodjenih i stečenih deformiteta i donosi velike uštede zdravstvenim fondovima. Od ostalih pronalazaka široku primenu su doživeli Samodinamizirajući unutrašnji fiksator skeleta, koji je primenjen na oko 6000 pacijenata, endoproteza zgloba kuka i sistem za fiksaciju vrata butne kosti.

Svoje pronalaske je patentirao domaćim ali i međunarodnim patentima.

“Moj koncept je da ne treba prodavati patente , već bez obzira na gubitak vremena već treba  organizovati njihovu proizvodnju u našoj zemlji , a onda ih izvoziti. To se upravo I dešava. Ako me pitate koliko je vremena trebalo za to mogu, vam reći da mi je trebalo 20 godina.”

Za pronalazaće i inovatore koji rade u našoj zemlji imao je konkretan savet:

“ Za našu zemlju, za druge ljude koji imaju svoje pronalaske savetujem da ne prodaju svoje pronalaske zapadu, već da organizuju proizvodnju u malim privatnim firmama u svojoj zemlji. Ako imamo hiljadu takvih pronalazaka , za deset godina, ako svako ostvaruje po milion evra za svoje pronalaske imaćemo milijardu evra prihoda. Kada imate zaštićen patent niko drugi ne može da proizvodi. Moji patenti su tri puta pokradeni I počeo je da ih proizvodi neko drugi u Evropi, jednom u Americi, ali odmah posle moje intervencije je to zaustavljeno. Radilo se o sistemu za spoljnu fiksaciju kostiju kod najgorih preloma. U svetu se to veoma poštuje I ceni , naročito na zapadu, zaštita intelektualne svojine ali pre svega I u osnovi svega je medicija I pomoći ljudima.

Najveće zadovoljstvo je kad imate zaštićen međunarodni patent, onda je to na raspolaganju na klinikama u celom svetu.

Do sada je patentirao 46 patenata.

“Na tome neću stati. Mislim da ću do kraja godina patentirati još četiri do pet svojih pronalazaka. “ rekao je dr Mitković i dodao da mu je velika satisfakcija što se danas masovno koristi sistem za spoljnu fiksaciju i  sistem za unutrašnju fiksaciju. Dnevno se primenjuju na pet do deset pacijenata a dosadašnji broj pavijenata kojima je pomogao je preko 31000 pacijenata.

Objavio je preko 400 naučnih radova i šest knjiga. Bio je predsednik 4 kongrasa Ortopeda i traumatologa sa medjunarodnim učešćem i osnivač je i predsednik Srpske traumatološke asocijacije i član borda Evropske trauma asocijacije. Takođe je osnivač i predsednik udruženja za izučavanje metoda spoljne i unutrašnje fiksacije poznatog kao „Škola Mitković“koja svake godine organizuje domaće i međunarodne kurseve.

Dobitnik je domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja.  Među najnovijim priznanjima je 2015 godine proglašenje za najboljeg hirurga Srbije i dodela medalje “dr Vladan Đorđević”.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.