Svečanu liturgiju povodom 500 godina Jašunjskog manastira služio patrijarh Irinej (FOTO)

Izvor: JuznaSrbija.info, 29.Okt.2017, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečanu liturgiju povodom 500 godina Jašunjskog manastira služio patrijarh Irinej (FOTO)

U manastiru Svetog Jovana Preteče u Jašunji patrijarh srpski gospodin Irinej služio je jutros liturgiju sa vladikama i sveštenstvom u prisustvu velikog broja vernika.

Liturgija se služila u čast pola milenijuma postojanja ove obnovljene svetinje na obroncima Babičke gore.

 „Sve dok nosimo boga u srcima svojim, dok god se budemo vladali i ponašali onako ko to gospod  hoće, dok god u njega verujemo, čujemo i slušamo, da po njegovoj volji živimo“,  >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << kazao je patrijarh kome su u služenju liturgije pomagali vladika niški Arsenije, vladika vranjski Pahomije i vladika timočki Ilirion, kao i mnogi monasi i sveštenici leskovačke crkve.

„Dok budemo s bogom i našim svetinjama onda ćemo postojati, a kad se od njih odreknemo onda ćemo i biti zbrisani s lica zemlje – dodao je patrijarh Irinej uz napomenu da je istorija crkava i istorija našeg naroda.

Inače, prema navodima iz monografije, Jašunjski muški manastir su još dva puta posetili srpski patrijarsi – 1.694. i 1.710. godine, u vreme najvećih turskih zuluma nad Srbima.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.