Svako deseto dete ima povišen krvni pritisak

Izvor: JuznaSrbija.info, 16.Mar.2015, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svako deseto dete ima povišen krvni pritisak

Svako deseto dete u Srbiji ima povišen krvni pritisak, pokazuju istraživanja. Lekari ovo objašnjavaju time što su deca sve neaktivnija, nezdravo se hrane i ranije počinju da puše i konzumiraju alkohol.

Povišen krvni pritisak je jedan od faktora rizika za razvoj mnogih hroničnih oboljenja, upozoravaju lekari. Zato zabrinjava rezultat istraživanja iz 2012. godine koji pokazuje da svako 10. dete u Srbiji ima visok pritisak.

Visok pritisak povezan je sa gojaznošću, >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << a poslednjih godina konstantno raste broj gojazne dece među populacijom. Uzroci su nepravilna ishrana i nedovoljna fizička aktivnost kod dece koja sve ranije počinju sa pušenjem i konzumiranjem alkohola, kažu lekari.

Nezdrav način života retko se odrazi odmah. Međutim, kada prođu godine, nekada i dve do tri decenije, kao posledica se razvijaju hronične bolesti sa kojima život gubi kvalitet, dodaju lekari.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.