Sv. vladika Nikolaj Srpski: „Beseda o gonjenju pobožnih

Izvor: KMnovine.com, 10.Apr.2015, 04:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sv. vladika Nikolaj Srpski: „Beseda o gonjenju pobožnih"

Svi koji pobožno hoće da žive u Hristu Isusu, biće gonjeni.
(II Tim, 3, 12; Dela Ap. 14, 22)
 
I Gospod Isus ovo je prorekao, i Svojim primerom dokazao. I apostoli su ovo rekli, i svojim primerom dokazali. I svi bogonosci Oci Crkve, ispovednici i mučenici, ovo su rekli, i svojim primerom dokazali.



Treba li onda još sumnjati, da se kroz tesna vrata ulazi u Carstvo Božje? Treba li i za čas nedoumevati, da nam kroz mnoge nevolje >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << valja ući u Carstvo Božje? Ne, tu više nema nikakva osnova niti opravdanja sumnji. Može li ovca živeti među vukovima i ne biti od njih napadata? Može li, sveća plamteti usred izukrštanih vetrova a ne biti povijana tamo i amo? Može li blagorodna voćka rasti ukraj druma a ne biti smetana od mimoprolaznika? Tako ni Crkva pobožnih duša ne može ne biti gonjena, i to gonjena: od neznabožaca, od idolopoklonika, od jeretika, od odstupnika, od strasti i poroka, od greha i bezakonja, od sveta i demona.



Isto tako niti jedna pobožna duša može ostati bez gonjenja, bilo spoljašnjeg bilo unutrašnjeg sve dok se ne rastavi od tela i sveta. Može neko i protiviti se ovome i dokazivati drukčije po svome računu i po svojoj logici. No tu ne pomaže ni razum ni logika jednoga čoveka: hiljade raspetih govore drugčije, i hiljade spaljenih viču drukčije, i hiljade isečenih dokazuju drukčije, i hiljade potopljenih svedoče drugčije.

O braćo moja, hrišćanska vera je silna ne samo kad se slaže sa čulnim razumom i čulnom logikom nego i kad se (i baš naročito kad se) protivi čulnom razumu i čulnoj logici. Koji hoće pobožno da žive, biće gonjeni. To apostol proriče u početku hrišćanskih vekova, a dvadeset hrišćanskih vekova odaju mnogoglasni eho, koji potvrđuje istinitost proročanstva.

O vaskrsli Gospode, daj nam svetlosti da budemo pobožni do kraja, i daj nam snage da izdržimo gonjenje do kraja.



Tebi slava i hvala vavek. Amin.



Sveti vladika Nikolaj
Pripremile:KM Novine


Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.