Izvor: JUGpress.com, 25.Jun.2023, 10:37

Studenti ne ćute, poruka je sa četvrtog protesra „Srbija protiv nasilja“ u Nišu

NIŠ

„Protest je ispit“ parola je koja je obeležila četvrti protest u Nišu protiv nasilja u Srbiji. I ovog puta se na protestu okupio veliki broj građana među kojima je bilo dosta i studenata koji su sa skupa poslali poruku „Računajte na nas“,  a sam protest je počeo minutom ćutanja kako bi učesnici odali poštu i svim pa i poslednjoj žrtvi nemilih događaja koji su se dogodili u Beogradu i Maldenovcu.

                Skup je kao prethodna tri >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << počeo obraćanjem govrnika ispred zgrade Skupštine grada Niša, a potom su građani krenuli u šetnju. Kolona se zadržala  i na raskrsnici kod SUD-a, a potom je ulicom Vožda Karađorđa stigla do Crvenoh pevca, nastavila ulicom Vojvode Mišića do TC Delta planet, a zatim ulocom 7.juli stigla do Gradska kuće.

                     Anđelija Stranimirović, studentkinja Filozofskog fakulteta govorila je ispred Skupštine grada Niša u ime studenata.

                        „Nasilje je kad pola grada pretvorite u beton, a drugu polovinu u džungu, nasilje je što porodilište u Nišu više liči na logor nego na bolnicu, nasilje je kad radnici po fabrikama i ulicama umiru zbog loših uslova, nasilje je kada se mladi bodu noževima po kafićima, nasilje je što nam se deca ubijaju po školama…“, nabrajala je Anđela  Stanimirović. Ona je kazala da su promene već jednom počele iz Niša a možda je ovo trenutak da se to ponovi.

                           „Ova vlast učinila je sve da sve mlade pametne ljude otera iz zemlje. Hvala vam što na to ne pristajete jer ste i nama starijima vratili nadu i dali energiju da se borimo sa vama“, poručila  je profesorka dr Tatjana Paunović sa Filozofskog fakulteta u Nišu.

                        Na skupu je govorio i Nebojša Stanojević, rudar Rudnika „Soko“. On je u svom govoru  zatražio pravdu za svoje tragično poginule kolege i da se utvrdi ko je odgovoran za to.

                          Pre nego je kolona krenula ulicima Niša, još jendom su pročitani zahtevi građana. Oni se odnose na smenu  ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i smenu direktora BIA Aleksandra Vulina. Zahteva se i smena  Saveta REM-a, odužimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje poput Pinka i Hepi televizije i ukidanje rijalitija. Jedan od zahteva je i gašenje printanih medija koji promovišu nasilje i krše novinarski kodeks. (kraj) VP/SM

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.