Izvor: JUGpress.com, 28.Okt.2021, 10:44

Studenti Pravnog fakulteta vicešampioni na Regionalnom moot court takmičenju

NIŠ

Ekipa Moot court kluba Iustitia osvojila je drugo mesto na 15. Regionalnom moot court takmičenju, koje je održano u online formatu   od 22. do 24.oktobra. Na takmičenju je učestvovalo 11 ekipa iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i Srbije. Ekipa iz Niša takođe je  nagrađena za najbolji podnesak aplikanta.

Ekipu u sastavu Ana Zdravković, Marina Petrović, Adrijana Mladenović, Veronika Stefanović, Dimitrije Andrejić >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i Andrija Đorđević za takmičenje su pripremali docent dr Ivan Ilić, profesor dr Darko Dimovski i Marko Nedeljković.

“U pitanju je simulacija suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, a učestvuju ekipe sa državnih fakulteta ovog regiona. Studenti dobijaju hipotetički slučaj nekog pojedinca kome su uskraćena određena prava a koji nije zadovoljan presudom nacionalnih sudova i obraća se Evropskom sudu za ljudska prava. Studenti prvo rade pisanje podneska a potom pred sudijama to dokumetuju određenim argumentima”, kaže  docent dr Ivan Ilić.

    Ilić naglašava da je ovo takmičenje od posebnog značaja za studente koji tokom priprema ali i na samom takmičenju stiču veštine koje  su od značaja za njihov profesionalni rad.

    “Slučajavi koje dobijaju su vrlo kompleksni i obuhvataju više pravnih oblasti. Ponekad volim da kažem da je pobeda ili osvajanje neke od nagrada na ovom takmičenju ravna položenom pravosudnom ispitu.  Osim toga, studenti na ovaj način uvežbavaju  javni nastup, prezentovanje argumenata i ostale veštine kojima se služe u profesionalnom radu. Važno je i da mogu na pravi način da reaguju u datom momentu jer na takmičenju odgovaraju i na pitanja koja postavljaju sudije”, ističe Ilić.

      Da se radi o ne baš lakom takmičenju svedoči i podatak da su pripreme počele krajem maja i trajale su dve do trenutka kada je takmičenje krenulo.

      Ekipa Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu je u svojoj grupi zauzela prvo mesto, ostvarivši dve pobede nad ekipom Discretio Pravnog fakulteta u Mostaru. U polufinalnoj grupi,  ekipa Pravnog fakulteta u Nišu je bila bolja od ekipa Zoran Kompanjet Pravnog fakulteta u Rijeci i Justinijana Prima Pravnog fakulteta u Skoplju.

      U finalnom dvomeču, pobedu je ostvarila ekipa Iudex Pravnog fakulteta u Sarajevu, ukupnim rezultatom 76:74.

      Moot court takmičenje se održava već15 godina, a studenti Pravnog Fakulteta Uniaverziteta u Nišu na njemu učestvuju već 11 godina. Uspeh koji su postigli je više nego odličan jer su  četiri takmičenja završili na prvom mestu.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.