Izvor: JuznaSrbija.info, 13.Jul.2019, 10:26 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Stari recepti juga Srbije: Vreme je za prženiju
Leto uveliko traje, a sa njim stigle su i kvalitetne paprike, kao osnovni sastojak omiljenog jela južnjaka - prženija ili "prženo".
Potrebno je:
paprike (10-12 komada)
paradajz (500 grama)
4 jaja
biber
suvi biljni začin (po ženji)
so
ulje
Priprema:
Paprike oprati, očistiti od peteljki i semena, iseckati na rezance i propržiti na ulju, dok ne omekšaju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << />
Zatim dodati oljušten paradajz isečen na kriške, pa sve prodinstati, dok voda koju je pustio paradajz ne uvri. Začiniti kašičicom biljnog začina.
Umutiti jaja, posoliti ih i pobiberiti pa preliti preko povrća. Još malo dinstati, uz mešanje, da se jaja stegnu.
Prženija se može služiti samostalno ili uz kuvani pirinač ili pire krompir. Jede se i topla i hladna..
Najukusnija je kada se sprema od tanjih paprika pred kraj njihove sezone, ali može se spremati i leti, od mesnatih paprika. Tada paprike treba duže pržiti, da ispari voda koju puste.
Osnovna varijanta prženije je od paprike, začinjena jajima. Umesto jaja može se dodati kašika-dve brašna.
U kvalitetan sir, prijatno!
Nastavak na JuznaSrbija.info...