Stari recepti juga Srbije: Teleća glava u škembetu

Izvor: JuznaSrbija.info, 17.Mar.2018, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stari recepti juga Srbije: Teleća glava u škembetu

Večeras za sutra, pripremamo teleću glavu u škembetu, specifično jelo izuzetnog "kafanskog" ukusa. Ne dozvolite da vas zbuni količina svežih namernica, jer tokom spremnja koje duže traje, količina će se smanjiti za trećinu.

Potrebno je za veću količinu, proslave i sl:

jedna teleća glava od 7 kg

4 kg škembića

3 kg crnog luka

200 g svinjske masti

2 glavice belog luka

2 kašike aleve paprike >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info <<

2 veze zeleni

kašičica mlevenog crnog biber

vageta

kačkavalj ili kajmak

Način pripreme

Priprema:

U veliku šerpu stavite teleću glavu, nalite sa vodom i kuvajte oko 7 sati na tihoj vatri.

Škembiće operite u 5 voda i skuvajte u 6 l vode. Kuvajte 5 sati.

Kada je glava kuvana, da se odvoji meso od kostiju, odvojite meso i mozak, usitnite i ostavite sa strane. Kuvane škembiće iseckajte.

Crni luk sitno isecakajte i pržite na masti. Zelen očistite, sitno naseckajte i dinstajte sa lukom da povrće omekša.

Naposletku dodajte mesni deo. Začinite sa vagetom, biberom i alevom paprikom. Nalite sa 1 l supe u kojoj se kuvala glava.

Preručite u zemljeni sud i peći u rerni na 200 stepeni, oko 35 minuta. Gotovo jelo izvadite iz pećnice i odmah pospite sa rendanim kačkavaljem ili ukrasite kuglicom kajmaka.

Uz crveno vino, prijatno!

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.