Izvor: JuznaSrbija.info, 15.Okt.2017, 12:43 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Stari recepti juga Srbije: Staroplaninska čobanska pita od povrća
Danas spremamo čobansku pitu od povrća, sa obronaka Stare planine, jelo bogatog ukusa i mirisa, koje će zadovoljiti i najprobirljivije gurmane.
Potrebano je:
500 g kora za pitu (deblje)
mešavina povrća za đuveč 350 grama, ili sveže obareno povrće (paprika, krompir, šagarepa, crni luk, beli luk)
plavi patličan (dva manja) može i 150 g šumskih jestivih pečuraka
prazluk, srednje veličine, 100 g koprive
>> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info <<
ljuta papričica
so
biber
peršun
bosiljak
mast (ulje), (prezle da pokupe vodu)
kašika kajmaka ili čaša pavlake
Priprema
Povrće kratko obariti i dodati začine, na vrh noža sodu bikarbonu, posoliti, pobiberiti i zauljiti.
Povrće može i da se proprži umesto barenja.
U starinsku tepsiju staviti na nauljeno dno koru i zatim ređati nadev sa korama kao kod pite gužvare.
Na kraju zatvoriti sa ostatkom kora i premazati mešavinom masnoće i vode.
Peći 40 minuta na 180 stepeni.
Uz kvalitetno kiselo mleko, prijatno!
Nastavak na JuznaSrbija.info...