Izvor: JuznaSrbija.info, 04.Feb.2018, 14:26 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Stari recepti juga Srbije: Starinska pita sa jabukama bez kora
Danas spremamo starinsku pitu od jabuka bez kora, koja se po originalnom receptu pravi na masti. Idealan kolač koji svojim mirisom podseća na detinjstvo i bakinu kuhinju.. Inače ovaj ukusan kolač možete kupiti i u većini pekara na jugu Srbije.
Ako pravite na masti, vodite računa da nije užegla. .
Potrebno je:
Za testo:
200 g masti ili jedan margarin
4 jajeta
1 šoljica za kafu ulja
1 šoljica >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << za kafu mleka
1 prašak za pecivo
150 g šećera
300 g brašna i 100 grama griza
Za fil:
500 g narendanih jabuka
cimet
Priprema
Umutiti jaja i šećer pa dodati omekšali margarin, mleko i ulje. Na kraju dodati brašno i griz sa pecivom.
Kada se ujedini smesa (gušća je) izliti u podmazan pleh polovinu smese, preko nje rasporediti rendane jabuke posute cimetom. Preko njih razliti drugi deo smese.
Peći na 180 stepeni dok ne porumeni lepo kolač.
Pita se jede mlaka, blago topla. . .
Uz popodnevnu kaficu, prijatno!
Nastavak na JuznaSrbija.info...