
Izvor: JuznaSrbija.info, 14.Dec.2019, 17:14 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Stari recepti juga Srbije: Riblji đuveč
Danas pripremamo đuveč od ribe. Klasičan đuveč i priprema se na isti način kao đuveč od mesa. Uživajte u odličnom jelu u danima posta.
Potrebno je:
-1k.g slatkovodne ili morske ribe po izboru
-200g belog krompira i 200 grama šargarepe, paprike
-400g paradajza očišćenog od ljuske ili paradaz pire
-50g. pirinča
-2 glavice crnog luka, ljuta paprika po ukusu
-1 čen belog luka
-maslinovo >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << ulje
-obično ulje
-so, biber, aleva paprika, lorber, peršunov list, šećer
-malo kukuruznog brašna
Način pripreme:
Ribu iseći na komade, uvaljati u kukuruzno brašno i ispržiti na mešavini maslinovog i običnog ulja (pola-pola).
U ulje preostalo od prženja ribe staviti sitno seckani crni luk, da se proprži sa sitno seckanim belim lukom.
Potom dodati beli krompir, šargarepu, paprike, sve isečeno na kriške i sve zajedno pržiti dok krompir ne omekša.
Paradajz staviti nakratko u kipuću vodu a zadim odmah u hladnu pa oljuštiti kožicu i paradajz iseći na kockice pa dodati u omekšali krompir ili naliti sa paradajz pireom, umesto svežeg.
Dodati 50 g. pirinča.
Krčkati na laganoj vatri dok se ne ukuva tečnost koju ispusti paradajz.
Posoliti i pobiberiti ( aleva paprika) po ukusu, dodati malo seckanog peršunovog lista, lorber i kašičicu šećera.
Skuvano povrće sa pirinčem preručiti u zemljanu, tepsiju ili vatrostalnu posudu, lagano izmešati sa isprženom ribom, naliti malo sa vodom i zapeći 40-tak minuta u rerni.
Vrlo ukusan riblji đuveč, uz koji odlično ide salata od bele rotkve, koju spremite po svom ukusu.
Prijatno!
Nastavak na JuznaSrbija.info...