Izvor: JuznaSrbija.info, 01.Okt.2022, 16:02
Stari recepti juga Srbije: Pasulj sa slaninom na seoski način
Danas pripremamo veoma ukusan pasulj sa slaninom, zapečen u rerni, ali ne tavče, već polu-gust i sočan, starinski način pripreme u seoskim sredinama.
Napomena: Ne štedeti na belom luku
Potrebno je:
500 grama tetovca ili neke druge vrste
struk praziluka
2-3 crna luka
lovorov list
dve šargarepe
crni biber, pola kesice
ulje
so
slataka mlevena parika
>> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << />
ljuta tucana
beli luk
Priprema
Pasulj predhodno oprati i potopiti u vodu da odstoji, poželjno celu noć, ili par sati.
Potom kuvati, (ne bacati prvu vodu) sa sitno iseckanim lukom i prazilukom i krupnije sečenom šargarepom.
Dodati malo ulja
Nakon pola sata, dodati začine i seckani beli luk, pa kuvati na tihoj vatri još pola sata.
Ponovo doati ulje (pola čaše), posoliti, i šerpu ili lonac, prebaciti u rernu i peći-kuvati još 40-50 minuta na 180 stepeni, pritom voditi računa da tečnost ne ispari, već samo da se zgusne.
Uz ajvar ili ljutenicu, prijatno!
Nastavak na JuznaSrbija.info...