Izvor: JuznaSrbija.info, 02.Jun.2018, 15:10 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Stari recepti juga Srbije: Klasičan, južnjački letnji đuveč
Danas spremamo klsičan južnjački letnji đuveč, zapečen u rerni, rado viđeno jelo u mnogim porodicama.
Srpski đuveč je tradicionalno jelo u Srbiji, ali i na Balakanu. U suštini niz sličnih jela poreklom sa istoka, u zavisnosti od države, nosi nacionalni prefiks. Pa tako pored srpskom imamo i bugarski, makedonski, bosanski , … đuve .. (rostiljanje.com)
Srpski đuveč se priprema na sledeći način :
Količinu i vrstu mesa (piletina, svinjetina, >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << junetina) izbaerite sami, kao i povrća. .
Očistite i isecite luk, paradajz, krompir i paprike. Dodajte pirinač, so, biber, alevu papriku i iseckan peršun.
Slaninu isecite na režnjeve, a meso na sitnije komade. Sipajte povrće u zemljanu ili vatrostalnu činiju, izmešajte, prelijte otopljenom masti ili uljem i vodom. Meso rasporedite preko povrća pritisnite ga rikom da utone do polovine u mešavinu, a komade slanine rasporedite između komada mesa.
Zapecite oko 50 minuta, dok ne porumeni i uhhvati se lepa korica . .
Savet: Đuveč treba da bude malo masniji .. .
Uz čašu hladnog piva, prijatno!
Nastavak na JuznaSrbija.info...