Stari recepti juga Srbije: Klasičan, južnjački letnji đuveč

Izvor: JuznaSrbija.info, 02.Jun.2018, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stari recepti juga Srbije: Klasičan, južnjački letnji đuveč

Danas spremamo klsičan južnjački letnji đuveč, zapečen u rerni, rado viđeno jelo u mnogim porodicama.

Srpski đuveč je tradicionalno jelo u Srbiji, ali i na Balakanu. U suštini niz sličnih jela poreklom sa istoka, u zavisnosti od države, nosi nacionalni prefiks. Pa tako pored srpskom imamo i bugarski, makedonski, bosanski , …  đuve .. (rostiljanje.com)

Srpski đuveč se priprema na sledeći način :

Količinu i vrstu mesa (piletina, svinjetina, >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << junetina) izbaerite sami, kao i povrća. .

Očistite i isecite luk, paradajz, krompir i paprike. Dodajte pirinač, so, biber, alevu papriku i iseckan peršun.

Slaninu isecite na režnjeve, a meso na sitnije komade. Sipajte povrće u zemljanu ili vatrostalnu činiju, izmešajte, prelijte otopljenom masti ili uljem i vodom. Meso rasporedite preko povrća pritisnite ga rikom da utone do polovine u mešavinu, a komade slanine rasporedite između komada mesa.

Zapecite oko 50 minuta, dok ne porumeni i uhhvati se lepa korica . .

Savet: Đuveč treba da bude malo masniji .. .

Uz  čašu hladnog piva, prijatno!

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.